Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Πρόοδος στη διάγνωση της νόσου Alzheimer αλλά όχι και στη θεραπεία.




Σημαντικά βήματα έχουν γίνει στη διάγνωση της νόσου Αlzheimer αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ριζική θεραπεία.Οι ειδικοί επιστήμονες είναι πλέον σε θέση να εντοπίσουν τις περιοχές του εγκεφάλου, όπου γίνονται οι βλάβες, οι οποίες προκαλούν την ασθένεια ενώ υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι μελλοντικά η χρησιμοποίηση προγονικών κυττάρων, που βρίσκονται στον εγκέφαλο, η κλινική εφαρμογή των νευροτροφινών, μέθοδοι που ανάγονται στο χώρο της νανοτεχνολογίας και η ενδεχόμενη εφαρμογή του εμβολίου για τη νόσο, θα αποτελέσουν ένα σταθερό βάθρο για την πλήρη αντιμετώπιση και την ουσιαστική καταπολέμησή της.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στο πλαίσιο του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νευρολόγων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη περισσότεροι από 25 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 5 εκατομμύρια στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι πάσχουν σήμερα από άνοια, ενώ καταγράφονται 4,6 εκατομμύρια νέων περιστατικών κάθε χρόνο. Από τις μελέτες που έγιναν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 6-7% των ατόμων ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών πάσχει από άνοια. Το ποσοστό αυξάνεται με την ηλικία και κυμαίνεται από 1,2 % στις ηλικίες 65-69 ετών, σε 3,4% στις ηλικίες 70-74 ετών και είναι μεγαλύτερο από 20% στις ηλικίες 80-84 ετών.

Η άνοια, και κυρίως η νόσος Alzheimer σχετίζεται με σημαντική σωματική, κοινωνική και ψυχιατρική αναπηρία στους ασθενείς και σημαντικό φορτίο και πίεση στα μέλη της οικογένειας που παρέχουν φροντίδα , επηρεάζει ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό ατόμων. Επιπλέον, η νόσος Alzheimer και οι άλλες ανοϊκές διαταραχές καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στο σύνολο των εγκεφαλικών νόσων όσον αφορά στην απώλεια λειτουργικών ετών ζωής συνεπεία της αναπηρίας. Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης πέραν των 85 ετών εγκυμονεί τον κίνδυνο της άνοιας και κατά συνέπεια της νόσου Alzheimer, η οποία αποδυναμώνει νοητικά και πνευματικά υψηλό ποσοστό ανθρώπων.

Η νόσος Alzheimer, που συνοδεύεται σε διάφορο βαθμό από αγγειακή εγκεφαλική νόσο, είναι η μορφή άνοιας με τη μεγαλύτερη επίπτωση στα ηλικιωμένα άτομα, ενώ οι άλλες νευροεκφυλιστικές μορφές (στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η άνοια με σωμάτια Lewy και η μετωποκροταφική άνοια) είναι λιγότερο συχνές.

Παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες ερευνητές σε ειδικά εργαστήρια ασχολούνται μετην ανεύρεση νέων φαρμακευτικών παραγόντων, που να μπορούν να αναστείλουν την πορεία και την εξέλιξη της νόσου, τα βήματα που έχουν γίνει δεν είναι σημαντικά. Περιορίζονται σε φαρμακευτικούς παράγοντες που βελτιώνουν παροδικά και παρατείνουν τη ζωή του ασθενούς. Το ποσοστό διάγνωσης και θεραπείας ασθενών με άνοια παρουσιάζει σημαντική διακύμανση στην Ευρώπη.

Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Related Posts with Thumbnails