Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Εκδηλώσεις της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό

Σχεδόν ένα αιώνα μετά, το έργο του μεγάλου στοχαστή «ταξιδεύει» και πάλι στο Αζερμπαϊτζάν, όπου τη Δευτέρα, 18 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη ανοικτή εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Γιώργος Στασινάκης.

Μία δεύτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Σλαβικού Πανεπιστημίου, που καταβάλλει αξιοσημείωτη προσπάθεια για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας στο Αζερμπαϊτζάν. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.


Οι εκδηλώσεις της Εταιρείας για το 2009 δεν σταματούν εδώ. Για άλλη μία χρονιά θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, από τις 28 έως τις 31 Μαΐου. Επόμενος σταθμός η Στοκχόλμη, όπου στις 31 του μηνός θα δοθεί διάλεξη με θέμα «Οι Σουηδικές Μεταφράσεις του έργου του Καζαντζάκη». Ακολουθούν διαλέξεις στο Τορόντο του Καναδά, στις 7 Ιουνίου, Βιέννη, 18 Ιουνίου, Βρυξέλλες, 22 Ιουνίου, ενώ στις 27 και 28 Ιουνίου στο Ηράκλειο και Μυρτιά, της Κρήτης, θα λάβει χώρα το διεθνές επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει η Εταιρεία, με θέμα «Οι εκδοτικές τύχες του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» (δημοσιεύσεις, μεταφράσεις, κριτική εισαγωγή και ερμηνευτικά σχόλια, αισθητική των εκδόσεων, προοπτικές), που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι οι Δήμοι Ηρακλείου και "Νίκος Καζαντζάκης", το ΕΚΕΜΕΛ, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, η Νομαρχεία Ηρακλείου και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών.
Από τις 19 έως τις 23 Αυγούστου η ΔΕΦΝΚ θα συμμετάσχει στη Διεθνή Έκθεση νησιώτικου βιβλίου στη Βρετάνη (Νήσος d'Ouessant) της Γαλλίας, με διαλέξεις, μία έκθεση και αναγνώσεις αποσπασμάτων έργων του Καζαντζάκη.

Πηγή:ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails