Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΜΑΪΝΗΣ

Το κάθε κάστρο και καστρί έχει την ιστορία του, εδώ θα ασχοληθούμε με το κάστρο της Μαΐνης.



Το πότε κτίστηκε το κάστρο της Μαΐνης δεν είναι γνωστό, γιατί δεν υπάρχουν γραπτές αποδείξεις ακόμη και το ότι ήταν στο Οίτυλο αμφισβητούν ιστορικοί και ερευνητές, προσπαθώντας να αλλοιώσουν την παλιότερη, μοναδική και τόσο ξεκάθαρη γραπτή μαρτυρία του Benoit de Peterbough από το 1191(1), που μάλλον εγκεφαλικές σκληρύνσεις ή απέραντο μίσος για το Οίτυλο και τους Οιτυλιώτες, δικαιολογούν τις άρρωστες εμμονές τους.

Ο Ιουστινιανός θέλοντας να εκστρατεύσει εναντίων των Βανδάλων στην Αφρική, (534), και εναντίων των Γότθων στην Ιταλία αλλά και γενικότερα στην εφαρμογή της στρατηγικής αμυντικής πολιτικής του, επισκεύασε ή κατασκεύασε κάστρα στην αυτοκρατορία του, τότε στο 531 περίπου τοποθετώ εγώ την επισκευή του παλιού Ομηρικού κάστρου στο Οίτυλο και την τελειοποίηση του εκείνα τα χρόνια για τις ανάγκες της εποχής.

Το μέγεθός του τότε ήταν από το Κάστρο μέχρι τον Άγιο Πετράκη, αργότερα επί Βιλλαρδουΐνου πήρε την μεγαλύτερη και τελική μορφή του. Η χρονολογική μαρτυρία είναι μονάχα από τα επτά ή οκτώ τμήματα του πρόσθιου προκεχωρημένου αμυντικού τείχους που άρχιζε από κάτω από το Φρύγανο πέρναγε τους Γιαρνούς και έφτανε στην Ακουμπίστρα πάνω από την Ασπέλιοβα.

Συνεχίζεται εδώ
Related Posts with Thumbnails