Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009

Πολύγλωσση ευρωπαϊκή ιστοσελίδα για την ενημέρωσηΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κοινοπραξία υπό την εβδομαδιαία επιθεώρηση Courrier international εγκαινίασαν ιστοσελίδα, στην οποία μπορεί να διαβάσει κανείς σε 10 γλώσσες τα καλύτερα άρθρα μεγάλων διεθνών εφημερίδων για τα ευρωπαϊκά θέματα.

"Σκοπός είναι να προτείνεται καθημερινά μια επιλογή των καλύτερων άρθρων από 250 τίτλους (...) του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις", εξήγησε η Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Επικοινωνίας Μάργκοτ Βάλστρομ σε συνέντευξη Τύπου. Η Επιτροπή ελπίζει ότι απ'αυτήν την πρωτοβουλία θα γεννηθεί μια "ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα".


Οι περίπου δέκα δημοσιογράφοι της νέας αυτής ιστοσελίδας "presseurop.eu" θα επιλέγουν καθημερινά τα άθρα που θεωρούν τα πιο ενδιαφέροντα από εφημερίδες, όπως η Ελ Παΐς, οι Άιρις Τάιμς, η Λε Μοντ, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, ο Εκόνομιστ, η Κοριέρε ντελα Σέρα, η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, ή ακόμη η Ουάσινγκτον Ποστ και οι Νιού Γιόρκ Τάιμς. Κάθε άρθρο θα μεταφράζεται σε 10 γλώσσες (γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά, γαλλικά, ολλανδικά, ιταλικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά και τσέχικα) και έπειτα από 5 χρόνια και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Η πρώτη αυτή "πολύγλωσση ευρωπαϊκή ιστοσελίδα" συνιστά "έναν τρόπο να αποτίσουμε φόρο τιμής στους τίτλους του ευρωπαϊκού Τύπου", σχολίασε ο Φιλίπ Τιρό-Ντανζέν, διευθυντής της Courrier international, η οποία διευθύνει το σχέδιο αυτό μαζί με τρία άλλα ευρωπαϊκά έντυπα (Internazionale στην Ιταλία, Forum Polityka στην Πολωνία και Courrier Internacional στην Πορτογαλία).


Ο Τιρό-Ντανζέν διαβεβαίωσε ότι η ιστοσελίδα αυτή θα είναι "ανεξάρτητη" όσον αφορά τη σύνταξή της από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μολονότι η τελευταία θα τη χρηματοδοτεί, και σημείωσε ότι στην ιστοσελίδα αυτή θα έχουν λόγο και οι ευρωσκεπτικιστές.
Στην presseurop.eu θα δημοσιεύονται επίσης σχόλια χρηστών του διαδικτύου, αναλύσεις και ανασκοπήσεις ορισμένων "ειδήσεων της ημέρας". "Πιστεύουμε ότι σε 18 μήνες θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις μηνιαίως για το σύνολο των 10 ιστοσελίδων", κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails