Τρίτη, 26 Μαΐου 2009

Η Κύπρος, «νησί κοντά στη Συρία» κατά τον Μπιλντ

Ισχυρές πιέσεις για τη διευκόλυνση και επιτάχυνση της καρκινοβατούσας ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας προαναγγέλλει ο Καρλ Μπιλντ, υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας που από την 1η Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ενωσης, εκφράζοντας μεταξύ άλλων την απορία του για τις αντιδράσεις που προκαλεί η τουρκική υποψηφιότητα, δεδομένης της εισδοχής ενός νησιού «στα ανοιχτά της Συρίας», της Κύπρου.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική Figaro, ο Μπιλντ σημειώνει ότι είναι
«μεγίστης στρατηγικής σημασίας» για την Ενωση η ένταξη της Τουρκίας, μεταξύ άλλων γιατί διαφορετικά θα «ενθαρρυνθούν οι εθνικιστικές τάσεις να στραφούν σε άλλες κατευθύνσεις» και η Ενωση θα χάσει επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο. Επίσης, διότι στις δεκαετίες που έρχονται, η Ευρώπη «θα έχει ανάγκη τον οικονομικό και δημογραφικό δυναμισμό» της.

Απαντώντας κατά πόσον είναι ευρωπαϊκή χώρα η Τουρκία, ο Μπιλντ καταφεύγει σε έναν γεωγραφικό ντετερμινισμό, εξηγώντας ότι δεδομένου πως
«η Κύπρος, ένα νησί στα ανοιχτά της Συρίας, θεωρείται ευρωπαϊκή χώρα, είναι δύσκολο να μη δεχθούμε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Ευρώπη».

Μάλιστα, διπλωμάτες στις Βρυξέλλες αναμένουν προσπάθεια της Σουηδικής προεδρίας να επιβάλλει συμβιβασμούς στην Κύπρο,
πιθανότατα με επίκεντρο την άρση της λεγόμενης «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, κατά το πρότυπο της αποτυχημένης προσπάθειας των Φινλανδών πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η προσπάθεια αναμένεται εντονότερη,
ο δε μείζων φόβος είναι πως τελική έκβαση θα είναι να βρεθεί η Κύπρος υποχρεωμένη να απορρίψει εκείνη μια συναλλαγή με αποτέλεσμα να βρεθεί, διπλωματικά απομονωμένη.

Του Κωνσταντίνου Kαλλέργη


Πηγή
Related Posts with Thumbnails