Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Η ιστορική σημαία της πόλεως Κομοτηνής

Τη παραμονή της 14ης Μαίου, επετείου απελευθερώσεως της πόλεως Κομοτηνής από τον ξένο ζυγό και την ημέρα της εορτής, κατά τη παρέλασι αρχών και λαού, τιμάται ξεχωριστά η ιστορική σημαία της πόλεως Κομοτηνής. Για τη διαφώτισι των νεωτέρων, η ιστορία της σημαίας αυτής, έχει ως εξής:

Οπως βλέπομε όλοι, η ιστορική σημαία της πόλεως, είναι ένα πανί, ραμμένο κάπως βιαστικά, χωρίς μάλιστα τις κανονικές διαστάσεις της Σημαίας, που έχει γύρω του κρόσια. Πάνω στη σημαία είναι κεντημένες με άσπρη κλωστή, πέντε χρονολογίες. Στα 1913, 14 Ιουλίου, ήλθε στην Κομοτηνή Τμήμα Ελληνικού Στρατού. Η υποδοχή που του έγινε από το λαό, δεν περιγράφεται με φτωχά λόγια. Ο ενθουσιασμός και το παραλήρημα Ελλήνων και Μουσουλμάνων, ήταν κάτι το ασύλληπτο. Επειδή δε το στρατιωτικό τμήμα δεν είχε δική του σημαία ο επί κεφαλής αξιωματικός ζήτησε μία σημαία από τους Κομοτηναίους οπότε, κορίτσια της Κομοτηνής ράψαν βιαστικά και αμέσως τη Σημαία αυτήν και την φιλοτέχνησαν με τα κρόσια και την παρέδωκαν στον επί κεφαλής του Στρατού. Η Σημαία υψώθηκε τότε στο Διοικητήριο - σημερινό κτίριο των δικαστηρίων - και κυμάτιζε εκεί επί όσες μέρες έμεινε ο στράτος μας στην πόλι.



Οταν όμως ο στρατός διετάχθη να αποσυρθή για μεγάλη λύπην του πληθυσμού, την 6ην Αυγούστου του 1913, ο Κρητικός δεκανεύς Παπαηλιάκις (δικηγόρος αργότερα Κρήτης) και με πρωτοβουλία του, πήρε μαζί του τη Σημαία. Οταν δε πήγε με άδεια στην πατρίδα του, την παρέδωσε στον παππού του, οπλαρχηγό, με την παράκλησι να την αποστείλη στον δήμαρχο Κομοτηναίων, όταν θα ελευθερωθή πάλι η Κομοτηνή. Ο κ. Παπαηλιάκις, τήρησε τον λόγο του, Το 1920, όταν, ο δήμαρχος Κομοτηνής ήταν ο αείμνηστος Απόστολος Σούτσος, παρέλαβε τη σημαία αυτή, που συνωδεύονταν από μια συγκινητική και εμπνευσμένη επιστολή του κ. Παπαηλιάκι. Ο ίδιος ο κ. Παπαηλιάκις αργότερα, ευτύχησε να επισκεφθή αυτοπροσώπως την πόλιν μας και να εκφράση προς αυτήν και τον λαό μας τα αισθήματά του.

Η σημαία από τότε διαφυλάχθηκε στο Δημαρχείο Κομοτηνής, ιερό, ιστορικό κειμήλιο. Από του 1928, επί Δημαρχίας Σοφοκλή Κομνηνού καθιερώθηκε η, σε επίσημη τελετή, έπαρσί της κάθε 14η Μαίου.
Το 1941, όταν μπήκαν στην Κομοτηνή οι Βούλγαροι κατακτητές, ο τότε Δημοτικός Υπάλληλος αείμνηστος Νικόλαος Μακαρώνης, με κίνδυνο της ζωής του, παρέλαβε την ιστορική αυτή σημαία από το δημαρχείο και την φύλαξε, μέσα σε σωλήνες θερμάστρας στο σπίτι του. Οταν δε ξαναγύρισαν οι νόμιμες ελληνικές αρχές, την παρέδωσε και πάλι στον Δήμο και γι' αυτό έτυχε μάλιστα ειδικής ευαρεσκείας από τον Δήμο για τη πατριωτική του αυτή χειρονομία.

Πηγή
Related Posts with Thumbnails