Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Το Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα της Κύπρου

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Μουσείο που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου για τη θαλάσσια κληρονομιά της Κύπρου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι και σήμερα βρίσκεται στο πανέμορφο και φημισμένο τουριστικό θέρετρο της Κύπρου, την Αγία Νάπα. Πρόκειται για το Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» που φιλοξενείται σε ένα μοντέρνο πολλαπλών χρήσεων κτήριο με αξιοπρόσεκτη αρχιτεκτονική στο κέντρο της πόλης και παρά τα τρία μόλις χρόνια λειτουργίας του έχει ήδη κερδίσει διεθνείς διακρίσεις και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.



Στο πρώτο όροφο του Μουσείου εκτίθενται ταριχευμένα ψάρια και παλαιοντολογικά ευρήματα, όπως απολιθώματα ψαριών, οστρέων, σπόγγων και κοραλλιών της Ύστερης Κρητιδικής περιόδου (130-65 εκατ. χρόνων). Στο πρώτο όροφο υπάρχουν επίσης 12 οθόνες που προβάλλον τους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας της Κύπρου. Στο ισόγειο βρίσκεται το κύριο έκθεμα του Μουσείου, που είναι το πιστό αντίγραφο του Ελληνικού εμπορικού πλοίου «Κυρήνεια ΙΙ», του αρχαίου ναυαγίου των κλασικών χρόνων που βρίσκεται σήμερα στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας. Αναπαράσταση του ναυαγίου, όπως βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας, καθώς επίσης και το ντοκιμαντέρ της ανακάλυψης παρουσιάζονται στο τελευταίο επίπεδο του ισογείου. Στο ισόγειο παρουσιάζονται επίσης κυπριακές αρχαιότητες από την Νεολιθική εποχή μέχρι και την εποχή της Ενετοκρατίας (5.000 χιλιετία π.Χ-16ο αιώνα μ.Χ) και το πιστό αντίγραφο της παπυρέλλας ενός ελληνικού μεσολιθικού πλοιαρίου (9.200 π.Χ).



Στο μουσείο Θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη, στο ημιυπόγειο όροφο, παρουσιάζονται εκθέματα σχετικά με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά του θαλασσίου. Μερικά από τα έκθεμα αποτελούν ταριχευμένα ψάρια, θηλαστικά, χελώνες, πτηνά, αχινούς, αστείες, κοραλλιογενή σφουγγάρια και θαλάσσια φυτά. Όλα τα εκθέματα συγκεντρώθηκαν μεταθανάτια και ούτε ένα δείγμα δεν αποσπάσθηκε ζωντανό από το φυσικό του περιβάλλον.

Αποσπάσματα από άρθρο του Αλέκου Λιδωρίκη στο ΑΠΕ.
Related Posts with Thumbnails