Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Το βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη Ξιφίρ Φαλέρ παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη.




Το βιβλίο της Αθηνάς Κακούρη Ξιφίρ Φαλέρ παρουσιάζεται τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι συγγραφείς Γιάννης Ευσταθιάδης και Χρήστος Χωμενίδης Λίγα λόγια για το βιβλίο Σπουδαιότερο κοσμικό γεγονός στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1916 ήταν η επιθεώρηση των Γεωργίου Πωπ, Νικόλαου Λάσκαρη και Μίλτου Λιδωρίκη Ξιφίρ Φαλέρ. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της εποχής η εφημερίδα Αθήναι, το έργο ήταν «το μεγαλύτερον θεατρικόν γεγονός της Ελλάδος από θεαματικής ιδίως απόψεως και από απόψεως πλούτου».

Η
πιο πολυέξοδη επιθεώρηση που είχε παιχτεί ως τότε. Η χλιδή της έμεινε θρυλική στα χρονικά της αθηναϊκής σκηνής και η ανάμνησή της διογκώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, πέρα ίσως από οποιαδήποτε δυνατότητα ρεαλιστικής εκτίμησης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του, διάσημου ήδη, Πάνου Αραβαντινού. Το Ξιφίρ Φαλέρ στάθηκε η αυθεντικότερη καλλιτεχνική έκφραση νεοπλουτικών ιδανικών της «πρωτοεμφανιζόμενης» αστικής τάξης της Αθήνας.

Με τον ίδιο τίτλο η Αθηνά Κακούρη γράφει μια παλαιά ιστορία με επίκαιρους απόηχους: το δικό της Ξιφίρ Φαλέρ μας μεταφέρει στην Αθήνα των αρχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να ανασυνθέσει με έναν τόνο ευθυμογραφικό τα ήθη, τις εικόνες, τα πάθη, αλλά και τα παιχνίδια επιβολής που παίζονταν μεταξύ των πρακτόρων, των κατασκόπων και των άλλων ανθρώπων της διαπλοκής, στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο των ιστορικών γεγονότων.


Η Αθηνά Κακούρη γεννήθηκε το 1928 στην Πάτρα και δημοσίευσε τα πρώτα της χρονογραφήματα και ταξιδιωτικές εντυπώσεις στην τότε μεγαλύτερη εφημερίδα, τον Νεολόγο των Πατρών. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 ο Γιώργος και η Λένα Σαββίδη, που διηύθυναν το περιοδικό Ταχυδρόμος, άρχισαν να δημοσιεύουν τακτικά αστυνομικά
της διηγήματα, με εικονογράφηση του Μπόστ, τα οποία τελικά εξέδωσαν και σε βιβλίο (Αλάτι στα φυστίκια). Της ανέθεταν επίσης και μεγάλα ρεπορτάζ, τέλος δε έγινε συντάκτρια του περιοδικού. Την ίδια εποχή έγραψε μια ραδιοφωνική σειρά, μετέφρασε για μεγάλους εκδοτικούς οίκους λογοτεχνία και Ιστορία, και συνεργάστηκε με διάφορα άλλα έντυπα.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο Άλκης Αγγέλου την προέτρεψε να γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα τοποθετημένο στην εποχή του Διαφωτισμού. Η προπαρασκευαστική μελέτη για τα έργα Της τύχης το μαχαίρι και Η σπορά του ανέμου απαίτησε περίπου μια δεκαετία. Ακολούθησαν όμως με ταχύτερο ρυθμό τα μυθιστορήματα Με τα φτερά του Μαρίκα (ένας αεροπορικός άθλος στην εποχή του Διχασμού), Πριμαρόλια (η Πάτρα της σταφίδας• ακμή και κρίση), Ο χαρταετός (το Λαύριον και ο δήθεν μυθικός του πλούτος, μια χρηματιστηριακή τρέλα), Θέκλη (κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις των πολέμων 1912 και 1913).
Για το μυθιστόρημά της Πριμαρόλια τιμήθηκε το 1998 με το Βραβείο Νικηφόρου Βρεττάκου, ενώ το 2005 απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα Θέκλη. Έχει συμμετάσχει, επίσης, στις συλλογές αστυνομικών ιστοριών Ελληνικά εγκλήματα 1 (2007), 2 (2008) και 3 (2009) (υπό έκδοση), που εκδίδονται από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, με επιμέλεια του Ανταίου Χρυσοστομίδη. Η Αθηνά Κακούρη λέει ότι η μεγάλη της ηλικία τη βοηθά για να μας ξεναγεί στο παρελθόν του τόπου μας.

Πηγή: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails