Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

"Ελλάδα… μάνα γης"

"Πυρετώδεις" προετοιμασίες στην Πρώτη Σερρών για τη "Μαθητιάδα"

Η Πρώτη Σερρών θα υποδεχθεί 1.200 μαθητές γυμνασίου, από όλους τους νομούς της Ελλάδας και από 42 σχολεία της ανά τον κόσμο Ομογένειας, που συμμετέχουν στην 8η διοργάνωση του θεσμού.

Η "Μαθητιάδα" ξεκινά στις 8 Μαΐου και θα διαρκέσει έως τις 13, με πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, "ένα μοναδικό εκπαιδευτικό γεγονός που επιδιώκει να διευρύνει κάθε πτυχή της προσωπικότητας των αυριανών πολιτών, βασιζόμενη στις αξίες του Ελληνισμού και του Ολυμπισμού μεταφέροντας το μήνυμα της Παγκοσμιότητας του Ελληνισμού", όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Γιώργος Γάλλος.



Κατά τη διάρκεια της "Μαθητιάδας", όλοι οι μαθητές μένουν στο "Μαθητικό Χωριό"- κάτι αντίστοιχο με το "Ολυμπιακό Χωριό"- ενώ, παράλληλα με τους αγώνες, διεξάγονται πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις, καθώς και δράσεις από αθλητές με αναπηρία. Δίνεται, έτσι, σε μαθητές και θεατές η δυνατότητα βιωματικής εμπειρίας σε Ολυμπιακά, Παραολυμπιακά αθλήματα και πολιτιστικά δρώμενα.

Η "Μαθητιάδα" πλαισιώνεται από εκθέσεις, στις οποίες παρουσιάζεται η Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, διαδραστική έκθεση με μουσειοσκευές από το Μουσείο Μπενάκη, Έκθεση Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων, Έκθεση Διαδραστικών Πειραμάτων Φυσικής από το Κέντρο "ΝΟΗΣΙΣ", το νέο Μουσείο Μαθητιάδας, δράσεις και εργαστήρια καθώς και εκδηλώσεις προστασίας και διάσωσης του περιβάλλοντος.

Το "πολιτιστικό χωριό" φέτος "κρύβει" μουσικές εκπλήξεις για τους συμμετέχοντες, με μουσικές συναυλίες από διάφορα σχολικά συγκροτήματα, τόσο παραδοσιακά όσο και μοντέρνα, χορωδίες από αρκετές γωνιές της Ελλάδας, παράσταση Καραγκιόζη, αφήγηση μοντέρνου παραμυθιού για μεγάλα παιδιά κ.ά.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, θα διεξαχθούν μαθήματα κατασκευής Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων από υλικά καθημερινής χρήσης στο χώρο της αντίστοιχης έκθεσης.

"Διαδίδει το πνεύμα των Ολυμπιακών αγώνων και αναδεικνύει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τον εθελοντισμό, ενώ παράλληλα προβάλει τον τόπο μας σε όλα τα μέρη της γης", δήλωσε ο δήμαρχος Πρώτης, Κωνσταντίνος Αστρίνης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δράση "Δημοκρατία στην πράξη", που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, στο "Βήμα της Μαθητιάδας" έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με βήμα ομιλητή.

Βάσει της διαδικασίας, κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει, από το βήμα, μέσα σε πέντε λεπτά, τις σκέψεις και τις προτάσεις του στο ακροατήριο, πάνω σε κάποιο θέμα της επιλογής του.

Απερχόμενος, υποβάλλει γραπτά την πρόταση του, σε ειδικό έντυπο, στο Προεδρείο, ενώ έχει δικαίωμα δεύτερης και τρίτης προσέλευσης στο βήμα, μέσα στην ίδια μέρα, με την προϋπόθεση ότι εξαντλείται η λίστα των μαθητών για πρώτη ομιλία.

Οι προτάσεις συγκεντρώνονται από το Προεδρείο και υποβάλλονται σε ψηφοφορία στο τέλος κάθε περιόδου, ενώ τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα και σε έντυπο της Μαθητιάδας.

Το θέμα της τελετής έναρξης, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:30 το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαΐου, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Πρώτης, είναι "Ελλάδα… μάνα γης".

Η είσοδος στη "Μαθητιάδα" είναι για όλους δωρεάν, ενώ στη διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 500 εθελοντές.

Πηγή
Related Posts with Thumbnails