Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Ζητά τον τερματισμό της διχοτομικής πολιτικής της Άγκυρας

Ισχυρό μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταλεί προς την Τουρκία, προκειμένου να εγκαταλείψει τη διχοτομική της πολιτική στο Κυπριακό, ζητά ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Γιαννάκης Μάτσης.
Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μίρεκ Τοπαλάνεκ, και τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν, ο κ. Μάτσης καταγγέλλει:

1) Το διχοτομικό περιεχόμενο της συγχαρητήριας επιστολής Ερντογάν προς Έρογλου, εντός της οποίας καθορίζεται η λύση των «δύο συνιδρυτικών κρατών» επί τη βάσει της «πολιτικής ισότητας».

2) Την παράνομη επίσκεψη του νέου Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην κατεχόμενη Κύπρο. Ο κ. Μάτσης τονίζει στην επιστολή του ότι οι δηλώσεις Νταβούτογλου επί του Κυπριακού δεν μπορούν να αποσυνδεθούν από το διχοτομικό περιεχόμενο της επιστολής Ερντογάν.

Διά των τοποθετήσεών του, ο κ. Νταβούτογλου έκανε χρήση της «διζωνικότητας» με σκοπό να καθορίσει η τουρκική Κυβέρνηση «εδαφική ακεραιότητα» στο ψευδοκράτος, το οποίο θεωρεί ο κ. Ερντογάν ως «συνιδρυτικό», στο πλαίσιο της λύσης, «κρατικό συνεταίρο». Άλλωστε, επισημαίνει ο κ. Μάτσης, ο κ. Νταβούτογλου, δημοσίως και κατ' επανάληψιν, αναφερόταν σε «τουρκοκυπριακό λαό». Μια θέση διχοτομική, που οδηγεί σε έννοιες περί χωριστών αυτοδιαθέσεων και δύο «λαών» και «κρατών».

Πηγή
Related Posts with Thumbnails