Κυριακή, 14 Ιουνίου 2009

Οικολογικό πάρκο 260 στρεμμάτων στην καρδιά του Φαλήρου.

Ένα οικολογικό πάρκο με ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, έμφαση στο νερό αλλά και θερινό σινεμά 200 θέσεων που θα φιλοξενηθεί σε έκταση 260 στρεμμάτων, σχεδιάζει η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού.Πρόκειται για την αναβάθμιση του Ολυμπιακού Πόλου Φαλήρου, ένα χώρο που παρέμεινε αδιαμόρφωτος κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στην περιοχή μεταξύ των εκβολών του Ιλισού και του Κηφισού. Η πρωτοτυπία του έργου είναι η τελική του μορφή θα δοθεί μετά από δημόσια διαβούλευση καθώς κάθε πολίτης μπορεί μέσω της ιστοσελίδας www. olympicproperties.gr να καταθέσει τις προτάσεις του μέχρι τις 5 Ιουλίου με στόχο η τελική μορφή του πάρκου και το χρονοδιάγραμμα δημιουργίας του να ανακοινωθούν στις 15 Ιουλίου.

Με το νέο χώρο επιδιώκεται η δημιουργία μίας όασης αναψυχής και περιπάτου στην περιοχή του Φαλήρου που θα αποτελεί συνέχεια της παραλιακής ζώνης, αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα έργα στον Φαληρικό Όρμο, από τον Ιλισό στο Δέλτα Φαλήρου.

Οι εγκαταστάσεις προβλέπουν την δημιουργία:

1.Οικολογικού Πάρκου μεσογειακής φύσης.
Περιλαμβάνει ένα ρυάκι κυμαινόμενης ροής που πριν εκβάλλει στη θάλασσα, σχηματίζει μια ενδιάμεση ζώνη, μια μικρή λίμνη με υφάλμυρο νερό. Προσφέρει έτσι στους επισκέπτες τη δυνατότητα περιπάτων στη φύση με εκπαιδευτικό παράλληλα χαρακτήρα, καθώς στο χώρο θα λειτουργεί Κέντρο Πληροφόρησης και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης. Παράλληλα, δημιουργείται ένα μεγάλο θερινό σινεμά 200 θέσεων.

2. Γήπεδα αθλοπαιδιών και Adventure Park.

Περιλαμβάνονται εννέα (9) γήπεδα αθλοπαιδιών «5x5» ή έξι (6) γήπεδα «5Χ5» και τρία (3) καλαθοσφαίρισης, καθώς και οι απαραίτητες βοηθητικές υποδομές για τις σχετικές υπηρεσίες (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής και ιατρείο). Στην ίδια ζώνη χωροθετείται επίσης και το adventure park, το οποίο προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες άσκησης για νέους.

3. Πάρκο νερού και αναψυχής.

Περιλαμβάνει χώρους κολύμβησης, άσκησης και αναψυχής. Μεταξύ αυτών ένα γυμναστήριο, ανοιχτό κατά μήκος της κοίτης του Ιλισού και προς τη μεγάλη πισίνα, το οποίο αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για άσκηση στο νερό, με όργανα και ελεύθερο χώρο για ομαδικά προγράμματα. Επίσης μια μεγάλη, ηλιακά θερμαινόμενη, πισίνα κολύμβησης με δυνατότητα σχεδόν 12μηνης λειτουργίας, ένα συγκρότημα δύο διακοσμητικών λιμνών, και ένα σύγχρονο παιδότοπο.

4. Βοτανικό κήπο.

Περιλαμβάνει φυτά των υδροβιότοπων, καθώς και ένα θερμοκήπιο (glass house) με ειδικά ενδημικά φυτά, πολλά από τα οποία έχουν και θεραπευτικές ιδιότητες.

5. Παραλιακή αμμώδη ζώνη, σε άμεση επαφή με τη θάλασσα.

Χώρος χαλάρωσης και αναψυχής, ζώνη δραστηριοτήτων ήπιας άσκησης όπως beach volley. Κατά μήκος της ζώνης διαμορφώνεται χώρος περιπάτου σε διάδρομους, προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμου, καθώς και η εγκατάσταση μικρών ελαφρών ξύλινων κατασκευών (καθίσματα) για διάλλειμα και ξεκούραση.

6. Κανάλι Κωπηλασίας, με σχεδίες τοποθετημένες στο χείλος της παραθαλάσσιας ζώνης.

Υποστηρικτικά, προβλέπονται αναψυκτήρια καλύπτοντας τις ανάγκες όλης της οικογένειας.

Παράλληλα, εξετάζεται και η εναλλακτική πρόταση δημιουργίας θεματικών παιδικών χαρών στις εκτάσεις που θα καταλαμβάνονται από το Πάρκο νερού και τον Βοτανικό κήπο..

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
Related Posts with Thumbnails