Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Συνέντευξη Τύπου των Ελλήνων Ευρωβουλευτών

Ο προβληματισμός για την μεγάλη αποχή των ευρωπαίων πολιτών από τις κάλπες των Ευρωεκλογών, αλλά και της πρωτοφανούς για την χώρα μας αποχής των ελλήνων εκλογέων, κυριάρχησε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν οι 22 νεοκλεγέντες ευρωβουλευτές, στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Ακόμη η αναγκαιότητα συνεργασίας των ελλήνων Ευρωβουλευτών, σε όποια πολιτική δύναμη κι αν ανήκουν, ώστε να προωθηθούν τα ελληνικά συμφέροντα στην ΕΕ και το θέμα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος, αναδείχθηκαν επίσης ως ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Ως το μείζον πολιτικό ζήτημα ανέδειξε την αποχή η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μαριέττα Γιαννάκου τονίζοντας μάλιστα πως πρέπει να τεθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής και Ευρωκοινοβουλίου, καθώς - όπως εκτίμησε - αποτελεί πανευρωπαϊκό φαινόμενο.
Η απομάκρυνση των πολιτών από την πολιτική και ο διοικητικός τρόπος λειτουργίας της ΕΕ, ήταν οι αιτίες που καθόρισαν το κλίμα της αποχής, σύμφωνα με την κυρία Γιαννάκου, η οποία συμπλήρωσε πως ενώ ήταν ευκαιρία οι Ευρωεκλογές για να ενημερωθούν οι πολίτες για τα ευρωπαϊκά θέματα και παρ’ όλες τις προσπάθειες, δυστυχώς αυτές διεξήχθησαν με όρους εσωτερικής πολιτικής «συνοδοιπορούντων των κομμάτων και των ΜΜΕ».

Στο γεγονός ότι οι Ευρωεκλογές έγιναν με όρους εσωτερικής πολιτικής ατζέντας απέδωσε η κυρία Γιαννάκου την υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η ΝΔ, που ανέβασε τα ποσοστά του. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι έγιναν και λάθη και συμπλήρωσε: «Λάθη κάνουν όμως όλοι όσοι κάνουν έργα και δεν μένουν ακίνητοι».
«Στις Δημοκρατίες τις εξελίξεις καθορίζουν εκείνοι που ψηφίζουν», δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς αυτό να σημαίνει - όπως εξήγησε - ότι η αποχή δεν είναι ζήτημα, το οποίο, όμως, λύνεται με σοβαρή δουλειά και άνοιγμα των πολιτικών κομμάτων προς τους πολίτες κι όχι πλέον με παραδοσιακούς όρους. Σε άμεση προτεραιότητα έθεσε το να εξεταστούν οι παράγοντες που οδήγησαν τον κόσμο στην αποχή, είπε ότι ψήφισαν 1 στους τρεις κι όχι ένας στους 2, ενώ τόνισε πως απαιτείται στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα συνδυασμός των εσωτερικών και των ευρωπαϊκών θεμάτων και καταληκτικά ανέφερε πως πρέπει να ανοίξει το θέμα για το πώς λειτουργούν τα ΜΜΕ.

Εκ μέρους του ΚΚΕ ο Γ.Τούσσας τόνισε πως η αποχή ήταν αποτέλεσμα κυρίως της απογοήτευσης και της διαμαρτυρίας των πολιτών και υπείχε έννοια καταγγελίας των πολιτών ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. Τα κόμματα - ιδίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - απέφυγαν να θέσουν τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην ατζέντα, είπε.
Ο Θανάσης Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ διαπίστωσε διαφοροποίηση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μεταξύ της «συνειδητής αποχής» των πολιτών και της «αποχής του τριημέρου και της Μυκόνου», συμφώνησε με την άποψη πως οι πολίτες που ψηφίζουν καθορίζουν τις εξελίξεις. Κατέληξε δε λέγοντας ότι ενώ το 75% των αποφάσεων που λαμβάνονται σε επίπεδο εθνικών κυβερνήσεων είναι απόρροια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, στην Ελλάδα κάναμε Ευρωεκλογές αναλωνόμενοι ακόμη και σε δικαστικά ζητήματα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Χουντής εξαιρώντας από την ελληνική αποχή τα χαρακτηριστικά του τριημέρου, είπε πως οφείλεται στην άγνοια αφενός, στην δυσαρέσκεια αφετέρου των πολιτών από την Ευρώπη και διερωτήθηκε για τον τρόπο διεξαγωγής των Ευρωεκλογών στη χώρα μας: «Μήπως έγιναν με γνώμονα τα πραγματικά εσωτερικά προβλήματα και λέμε ότι δεν έγιναν με ανάδειξη των ευρωπαϊκών;»
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων - Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκτίμησε ότι η αποχή μπορεί να οφείλεται σε λανθασμένη πληροφόρηση των πολιτών με ευθύνη των κομμάτων και στην αίσθηση ότι η Ευρώπη δεν επηρεάζει άμεσα των πολίτη, έθεσε όμως και ως αιτία της «ελληνικής αποχής» και την παράμετρο του τριημέρου και του καύσωνα που «αποτέλεσαν πρόκληση για πολλούς». Την κοινή πεποίθηση για ανάγκη συνεργασίας των 22 ευρωβουλευτών της χώρας διατράνωσαν οι επικεφαλής των κομμάτων.

Ερωτηθείσα η κυρία Γιαννάκου για την δυνατότητα στενής συνεργασίας της ευρωομάδας της ΝΔ με του ΛΑΟΣ, απάντησε πως «στα εθνικά θέματα, πάντα τα υποστηρίζουμε λίγο - πολύ όλοι μαζί οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Επομένως συνεννόηση υπάρχει εκεί που συμφωνούμε. Αυτό ισχύει για όλους και δεν έχει σημασία τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα. Εγώ πιστεύω σε μια γόνιμη συνεργασία με όλους». Υπογράμμισε πως «εμείς οι 22 ευρωβουλευτές μπορεί να εμφανιζόμαστε ως ένα κοινό μέτωπο απέναντι στους 736 συνολικά βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα»
Ανοικτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις δήλωσε ο και ο Μ. Τρεμόπουλος, ενώ ο Ν. Χουντής επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «ναι» στις συνεργασίες, με προϋποθέσεις, ωστόσο πιστεύει πως συνεργασία με την ευρωομάδα που έχει ως επικεφαλής του Ντ. Κον Μπεντίτ είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει».

Πηγή: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails