Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Ιστορικές απαγορεύσεις του καπνού

H πρώτη απαγόρευση του καπνίσματος έγινε το 1575 από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μεξικό που αποφάσισε να μην το επιτρέπεται στις εκκλησίες της χώρας και αυτών στις Ισπανικές αποικίες της Καραϊβικής.

Ο Μουράτ IV Γκάζι σουλτάνος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας (1624 - 1640) απαγόρευσε παντελώς το κάπνισμα το 1633.

Ο Πάπας Ουρμπαν VII απείλησε ότι θα αφορίσει οποιον "φέρει καπνό στο προαύλιο ή μέσα σε εκκλησία".

Οι πρώτες απαγορεύσεις του καπνίσματος σε ολόκληρες πόλεις νομοθετήθηκαν λίγο αργότερα. Στα τέλη του 1600 στην Βαυαρία, το Κούρζάχσεν και διάφορες πόλεις της Αυστρίας. Το κάπνισμα απαγορεύτηκε στο Βερολίνο το 1723, το Κονινσμπεργκ το 1742 και το Στετιν το 1744. Ηταν απαγορεύσεις που αρθηκαν στη διάρκεια των επαναστάσεων του 1848.

Το πρώτο κτίριο παγκοσμίως που υιοθέτησε αντικαπνιστική πολιτική ήταν το Παλιό Κυβερνητικό Κτίριο στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας το 1876. Κι αυτό διότι υπήρχε ανησυχία για φωτιά δεδομένου ότι το κτίριο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο στον κόσμο.

Το κόμμα των Ναζί απαγόρευσε το κάπνισμα στα πανεπιστήμια της Γερμανίας, τα ταχυδρομεία, το στρατιωτικό νοσοκομείο, τα κτίρια του κόμματος. Η ιδέα ήταν του Αδόλφου Χίτλερ ο οποιος διέταξε τη διεξαγωγή ειδικής μελέτης από το Ινστιτούτο για τους Κινδύνους του Καπνού Καρλ Αστελ που ολοκληρώθηκε το 1941. Μέχρι την πτώση του καθεστώτος το 1945 οι Ναζί έκαναν ολόκληρη σταυροφορία κατά του καπνίσματος.

Στα τέλη του 20ου αιώνα κι ενώ οι έρευνες για τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος δημοσιεύονταν η μία μετά την άλλη, οι καπνοβιομηχανίες ξεκίνησαν ενημερωτική καμπάνια με τίτλο: "Οι καλοί τρόποι του καπνιστή". Φοβήθηκαν βλέπετε, την πτώση των πωλήσεων τους κι έτσι δημιούργησαν ομάδες δημοσίων σχέσεων που επικεντρώθηκαν στον συμβιβασμό των καπνιστών με τους μη καπνιστές. Η ένταση που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των καπνιστών και των γύρω τους έπρεπε να κατευναστεί ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν αντικαπνιστικά μέτρα. Στις ΗΠΑ οι Πολιτείες ενθαρρύνθηκαν να νομοθετήσουν τη δημιουργία χώρων για καπνιστές.

Το 1975 η Μινεσότα πέρασε τον νόμο "Καθαρού Αέρα στους Εσωτερικούς Χώρους". Ηταν η πρώτη πόλη που απαγόρευσε το κάπνισμα στους περισσότερους δημόσιους χώρους. Αρχικά τα εστιατόρια υποχρεούνταν να έχουν χώρους Μη Καπνιστών. Τα μπαρ εξαιρούνταν. Τον Οκτώβριο του 2007 με το νόμο "Ελευθερία Αναπνοής" η Μινεσότα απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλα τα εστιατόρια και τα μπαρ.

Το 1990 η πόλη του Σαν Λουϊς Ομπισπο της Καλιφόρνια ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που απαγόρευσε το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους εσωτερικούς χώρους συμπεριλαμβανομένων των μπαρ και των εστιατορίων.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Related Posts with Thumbnails