Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009

Κατακόρυφη αύξηση των τραυματισμών από τη χρήση Η/Υ

Όπως προκύπτει από τη μελέτη που δημοσιεύεται στην Αμερικανική Επιθεώρηση Προληπτικής Ιατρικής, ο αριθμός των τραυματισμών που συνδέονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές επταπλασιάστηκε από το 1994 ως το 2006. Πόνοι στην πλάτη και προβλήματα στην όραση είναι οι ήδη γνωστές επιπτώσεις από τη χρήση υπολογιστών, αλλά ο αριθμός των τραυματισμών που προκαλούνται κυρίως από την πτώση της οθόνης στα μικρά παιδιά έχει αυξηθεί κατακόρυφα από το 1994, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ερευνών Τραυμάτων στο Πανεθνικό Νοσοκομείο Παίδων στο Οχάιο κατέγραψαν περισσότερες από 78.000 περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών που συνδέονται με τους υπολογιστές και τον εξοπλισμό τους. Οι τραυματίες αυτοί μεταφέρθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων των ΗΠΑ ανάμεσα στο 1994 και το 2006.
Στη διάρκεια 13 χρόνων οι τραυματισμοί αυξήθηκαν κατά 732%, ποσοστό υπερδιπλάσιο αυτού των σπιτιών που απέκτησαν υπολογιστή την ίδια χρονική περίοδο.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 93% των τραυματισμών προκλήθηκαν στα σπίτια. Στα αίτια των τραυματισμών καταγράφονται οι πτώσεις εξαρτημάτων των υπολογιστών πάνω στους χρήστες.
Η οθόνη είναι το εξάρτημα των υπολογιστών που συνδέεται περισσότερο με τους τραυματισμούς. Το 2003 το ποσοστό αυτό ήταν 37,1%, αλλά τρία χρόνια μετά μειώθηκε στο 25,1%, επειδή οι βαριές και μεγάλες οθόνες αντικαταστάθηκαν από τις λεπτές των υγρών κρυστάλλων. Τα παιδιά, μικρότερα των πέντε ετών, είναι εκείνα που τραυματίζονται περισσότερο και πιο συχνά. Μάλιστα το 75,8% των παιδιών σε αυτές τις ηλικίες φέρουν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή:kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Related Posts with Thumbnails