Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ το πρώτο αντικαρκινικό φάρμακο ειδικά για σκύλους

Ανθρωποι και σκύλοι έχουν διαφορετικές ανάγκες



Το πρώτο φάρμακο που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του καρκίνου ειδικά στους σκύλους έλαβε το πράσινο φως της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα εμπρός για την κτηνιατρική» δήλωσε η Μπερναντέτ Ντάναμ, διευθύντρια στο κέντρο κτηνιατρικών φαρμάκων της FDA. «Πριν από αυτή την έγκριση, οι κτηνίατροι ήταν αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν ανθρώπινα ογκολογικά φάρμακα, χωρίς να γνωρίζουν πόσο ασφαλή και αποτελεσματικά είναι για τους σκύλους» εξήγησε. Το νέο φάρμακο, με την εμπορική ονομασία Palladia, παράγεται από την Pfizer Animal Health Inc. για την αντιμετώπιση του δερματικού καρκίνου των μαστοκυττάρων στα σκυλιά.

Η ασθένεια αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων δερματικού καρκίνου στο σκύλο. Οι όγκοι είναι μικροί και συχνά αφαιρούνται χωρίς δυσκολία, σε άλλες όμως περιπτώσεις οδηγούν σε θανατηφόρες επιπλοκές.
Το Palladia, ένας αναστολέας του ενζύμου κινάση της τυροσίνης, δρα εμποδίζοντας το σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων που τροφοδοτούν τους όγκους. Οι συνηθέστερες παρενέργειες είναι διάρροια, ανορεξία, χωλότητα, απώλεια βάρους και αίμα στα κόπρανα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
Related Posts with Thumbnails