Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

Όταν ασκούνται οι Βρετανοί...



ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ


Άσκηση των Βρετανών είναι η πιο πιθανή αιτία για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες μετά το μεσημέρι στα χωριά Σούνι, Ζανατζιά και Σωτήρα της επαρχίας Λεμεσού, κατακαίοντας δενδρώδεις καλλιέργειες και άγρια βλάστηση. Αντιδρούν οι κάτοικοι, που ζητούν αποζημιώσεις και τερματισμό των βρετανικών ασκήσεων στην περιοχή. Σε πύρινο κλοιό βρέθηκαν χθες λίγο μετά το μεσημέρι τα χωριά Σούνι, Ζανατζιά και Σωτήρα Λεμεσού από φωτιά που ξέσπασε και εξαπλώθηκε γρήγορα σε απόσταση ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, κατακαίοντας χαρουπιές, ελαιόδενδρα και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες, μικρό αριθμό πεύκων και άγρια βλάστηση.

Ο δυνατός αέρας που φυσούσε στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα να καλύψει μεγάλο μέτωπο η πυρκαγιά σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ προς στιγμήν απειλήθηκαν οικίες και αγροτικά υποστατικά. Η φωτιά άρχισε από θαμνώδη περιοχή κοντά στο Σούνι και πλησίασε το δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο, για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε.
Άμεση επέμβαση Μεγάλος αριθμός επίγειων δυνάμεων, ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Βρετανικών Βάσεων, καθώς και το αεροπλάνο του Τμήματος Δασών κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχον την πυρκαγιά πριν εισέλθει σε κατοικημένες περιοχές και αποτεφρώσει τις συστάδες των πεύκων που βρίσκονται στην περιοχή. Στην κατάσβεση της φωτιάς σημαντική ήταν και η συμβολή των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι με γεωργικούς ελκυστήρες και με κάθε άλλο μέσο που διέθεταν, έδωσαν τη μάχη μαζί με τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Για δύο περίπου ώρες η Αστυνομία απέκοψε το δρόμο Καντού - Κυβίδων, ώστε να διέρχονται τα οχήματα πυρόσβεσης.

Κίνδυνοι από τη δραστηριότητα των Βάσεων


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα αίτια της πυρκαγιάς παρέμεναν άγνωστα έως αργά το απόγευμα, ενώ εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να οφείλεται σε στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανικών Βάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Οι κάτοικοι των κοινοτήτων καταγγέλλουν ότι συχνά η περιοχή απειλείται με καταστροφή από τις ασκήσεις των Βρετανών. Ο κοινοτάρχης Σουνίου, Μιχάλης Μιχαήλ, δήλωσε στη «Σ» ότι πολύ πλησίον του χωριού και του σημείου όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, βρίσκονταν, λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά, στρατιώτες των Βάσεων που έφθασαν με δύο λεωφορεία για σκοπούς άσκησης.
Οι κάτοικοι, των οποίων οι δεντροκαλλιέργειες πλήγηκαν, ζητούν αποζημιώσεις και τερματισμό των βρετανικών ασκήσεων στην περιοχή.

Πηγή: SigmaLive
Related Posts with Thumbnails