Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Λιπαρά ψάρια κατά της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας



H διατροφή που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα περιορίζει ή ακόμη και εμποδίζει την εξέλιξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μιας πάθησης του οφθαλμού που προσβάλλει ανθρώπους άνω των 50 ετών. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε επιστημονική μελέτη του πανεπιστημίου Tufts στη Βοστόνη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην Βρετανική Επιθεώρηση Οφθαλμολογίας (British Journal of Ophthalmology).

Τα ω-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε αφθονία σε ψάρια όπως το σκουμπρί και ο σολομός. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες συσχέτιζαν την κατανάλωση τροφών που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα με τη μείωση του κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας κατά ένα τρίτο. Ωστόσο, η νεώτερη μελέτη δείχνει ότι οφέλη από τα ω-3 υπάρχουν και για όσους εμφανίζουν ήδη την πάθηση.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα σχεδόν 3.000 ατόμων που συμμετείχαν σε μελέτη που εξέταζε τις επιδράσεις που έχουν στην υγεία οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η διατροφή που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα μειώνει κατά 25% τις πιθανότητες να εξελιχθεί η ηλιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σε οποιαδήποτε από τις δυο μορφές (ξηρή ή υγρή) και αν εκδηλώνεται.

Επιπρόσθετα, βρέθηκε ότι οι εθελοντές που ήταν σε προχωρημένα στάδια της πάθησης, κατανάλωναν τρόφιμα που απελευθερώνουν σάκχαρα με πιο αργό ρυθμό και έπαιρναν συμπληρώματα με αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνη C και zinc φάνηκε να εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο περαιτέρω επιδείνωσης του προβλήματος σε ποσοστό άνω του 50%.
Ωστόσο, οι ερευνητές με έκπληξη διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα είχαν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα για όσους εθελοντές βρίσκονταν στα αρχικά στάδια της πάθησης, καθώς φάνηκε να εμφανίζουν ακόμη και αύξηση του κινδύνου για επιδείνωση του προβλήματος.

Όσοι λάμβαναν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και zinc καθώς και αυξημένες ποσότητες βήτα καροτένιου (βρίσκεται στα κίτρινα και πράσινα λαχανικά) είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν σε προχωρημένα στάδια της πάθησης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ω-3 λιπαρά οξέα μεταβάλλουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα ύστερα από την κατανάλωση ενός γεύματος. Οι ερευνητές συστήνουν την κατανάλωση δυο έως τριών μερίδων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, ωστόσο επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν τους επιτρέπουν ακόμη να προβούν σε ανάλογες συστάσεις και για τα συμπληρώματα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails