Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2009

Πόσο Χρήσιμη Είναι Η «Ανοιχτή Διακυβέρνηση»;

Το υπουργείο Εσωτερικών ανέβασε στο Ίντερνετ το σχέδιο μιας υπουργικής απόφασης, για να το διαβάσει ο κόσμος και να το σχολιάσει. Το αποτέλεσμα;Μπορεί να μην τρέχει νέκταρ απ' τις βρύσες, να μην έχουν σβηστεί τα δάνεια και να μην έχει καταργηθεί το οφσάιντ, αλλά κάποια άλλα πράγματα μοιάζουν να αλλάζουν με τη νέα κυβέρνηση, πράγματα πρωτόγνωρα, πρωτοφανή. Εγώ, ας πούμε, είμαι υποψήφιος γενικός γραμματέας υπουργείου (έχουν αργήσει να μου τηλεφωνήσουν, σίγουρα κάποιο πρόβλημα με τα τηλέφωνα, περιμένω από στιγμή σε στιγμή). Και από τις προάλλες μπορείς να διαβάσεις την πρόταση για υπουργική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τη χρήση των «Κρατικών Αυτοκινήτων» στο Ίντερνετ. Και να τη σχολιάσεις κιόλας — κάθε άρθρο ξεχωριστά. Απίθανο; Ναι. Στα σχόλια διαβάζεις αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.


Ο Κώστας Βαξεβάνης, ας πούμε, ο γνωστός, έγραψε:

«Θεωρώ πως ο όρος κρατικά αυτοκίνητα καταχρηστικά (και άδικα) περιλαμβάνει κατηγορίες όπως μητροπολίτες, χήρες πρωθυπουργών κ.λπ.. Το κρατικό έργο και οι αντίστοιχες ανάγκες δεν βρίσκω τι σχέση μπορεί να έχουν με μία σύζυγο πρώην πρωθυπουργού. Θεωρώ επίσης πως οι μετακινήσεις ενός μητροπολίτη εξυπηρετούν το έργο της Εκκλησίας και όχι του Κράτους. (Και η Εκκλησία έχει αρκετή περιουσία). Τέτοιες περικοπές δεν είναι αναγκαίες στα πλαίσια της λιτότητας αλλά της Δημοκρατίας».

Ο sinodis, όμως, είχε το εξής να συνεισφέρει:

«Εάν όλοι αυτοί οι κύριοι (μηδενός εξαιρουμένου...) χρησιμοποιούσαν ταξάκι…θα τους έπεφταν τα μούτρα;;;;;;;;;;;;;;;;».

Έτσι, με 16 ερωτηματικά.

Ο δε Dimitris έγραψε:

«Προσοχή επίσης και σε αυτήν την πράσινη ανάπτυξη μη το παραξηλώσουμε το σχοινί και κει και μας γίνει η πράσινη ανάπτυξη βραχνάς».

Έτσι, από την πρώτη κιόλας μέρα, από την ανάγνωση των σχολίων στο πρώτο μόνο άρθρο της πρότασης, το αποτέλεσμα είναι ένα: Πονοκέφαλος. Θόρυβος. Οι γνώμες, τις οποίες κάθε άνθρωπος δικαιούται να έχει, και οι οποίες είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, είναι χρήσιμες για την προσωπική ανάπτυξη της προσωπικότητας και την ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια συζητήσεων, αλλά ελάχιστα χρήσιμες όταν διατυπώνονται μαζικά. Αντίθετα με τα στατιστικά στοιχεία ή τη γυμνή πληροφορία, που, όταν είναι σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία, οι γνώμες όταν γίνονται υπερβολικά πολλές γίνονται θόρυβος. Γι' αυτό το συγκεκριμένο blogοειδές εγχείρημα είναι χρήσιμο επειδή σου προσφέρει καφενειακή ψυχαγωγία για λίγα λεπτά, κι επειδή δίνει την ψευδαίσθηση της συμμετοχής σε πολλούς ανθρώπους που την έχουν ανάγκη, αλλά όχι για το σκοπό για τον οποίο υποτίθεται ότι σχεδιάστηκε: Για να βελτιώσει την υπουργική απόφαση.

Παρεμπιπτόντως: Οι moderators των σχολίων είναι σιγουρα από τους πιο άξιους, χαλάλι-τα-λεφτά-μου δημόσιους υπαλλήλους αυτή τη στιγμή.

Πηγή:yupi.gr

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails