Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ, ΛΟΓΩ «ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ»

Πριόνι Βρυξελλών και στο Ασφαλιστικό.

Μετά το φορολογικό, το δυσθεώρητο έλλειμμα και η κοινοτική επιτήρηση επιβάλλουν στροφή και στο Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να επιτύχει την 4ετή παράταση από τις Βρυξέλλες για τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος κάτω του 3%, άνοιξε αίφνης το Ασφαλιστικό. Ετσι χθες κάλεσε τον (συν)αρμόδιο υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κάνουν μαζί εξαγγελίες για το ζήτημα και να δεσμευτούν δημόσια, έναντι των Βρυξελλών, ώστε να έχει τύχη το αίτημα της παράτασης προσαρμογής.

Η χρονική παράταση είναι συνάρτηση με την πρόοδο που θα έχει επιδείξει έως τότε η χώρα στον τομέα του ελλείμματος και του χρέους, αλλά και στις διαρθρωτικές, λεγόμενες, αλλαγές (εργασιακό, κλειστά επαγγέλματα κ.ά.).

Σύγκρουση δεσμεύσεων

Ωστόσο, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν είναι έτοιμη για την κατάθεση ενός συγκεκριμένου σχεδίου συζήτησης για τον περιορισμό των δαπανών και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε αυτές να αποδώσουν αμέσως, εντός του 2010, αλλά είναι δέσμια και των προγραμματικών δεσμεύσεων στη Βουλή για μη παρέμβαση στις παραμέτρους του θέματος (στα όρια ηλικίας και στο ύψος των συντάξεων). Αυτό εξάλλου επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος σημειώνοντας ότι η συνομοσπονδία «θα μετάσχει στον διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα κατατείνει στην εξεύρεση νέων πόρων (εισφοροδιαφυγή, ανασφάλιστη εργασία, σπατάλες στην υγειονομική περίθαλψη κ.ά.) για τη βελτίωση των συντάξεων και την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών, κάτι που θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των νέων εργαζομένων σήμερα».

Το κατεπείγον του όλου ζητήματος, και μάλιστα σε αντιδιαστολή με τον προ ημερών κυβερνητικό προγραμματισμό, δικαιολογήθηκε από τα «σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από τον Προϋπολογισμό του 2009» (Παπακωνσταντίνου) και το γεγονός ότι «παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με τεράστια προβλήματα και με τεράστιες ανάγκες χρηματοδότησης, πέραν από τη νομοθετημένη. Ηδη, μέσα στο 2009, καταγράφονται επιπρόσθετες ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, πρέπει να υπάρξει πολιτική αντιμετώπισης του ασφαλιστικού ζητήματος συνολικά» (Λοβέρδος).

Ετσι το επιτελείο του υπουργείο Εργασίας καλείται εντός των επόμενων ημερών να διαμορφώσει και να καταθέσει ένα σχέδιο επί του οποίου θα διεξαχθεί ο διάλογος. Προϋπόθεση που έθεσε η ΓΣΕΕ, προκειμένου να ανταποκριθεί, και αποδέχθηκε ο κ. Λοβέρδος. Επ' αυτού αναμένεται να γίνει συνάντηση εργασίας των κ. Παπακωνσταντίνου και Λοβέρδου με την Εργατική Συνομοσπονδία την προσεχή Τρίτη και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους κατά τις επόμενες ημέρες. Στόχος, το σχετικό νομοσχέδιο για το σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τον Φεβρουάριο.

Απόδραση από την πραγματικότητα

Μετά την ξαφνική ανακίνηση του Ασφαλιστικού οι κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης απέφευγαν τις επαφές με τους δημοσιογράφους. Αμυντική κίνηση, αν όχι απέλπιδα προσπάθεια απόδρασης από προηγούμενες δεσμεύσεις περί διόρθωσης των νόμων Πετραλιά (επέβαλε αύξηση ορίων ηλικίας των μητέρων, σύνταξη στο 60ό έτος, από το 58ο, με 35ετία), βελτίωση του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, περισσότεροι δικαιούχοι ΕΚΑΣ κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου για το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση δέκα (10) σημείων:



1. Εξίσωση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Πρόκειται για επιταγή της Κομισιόν, μετά την καταδίκη της χώρας από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αυτό συνεπάγεται αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων από 5 έως 17 χρόνια.

2. Ελεγχος της εισφοροδιαφυγής και μικτά συνεργεία ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και Επιθεωρήσεων Εργασίας.

3. Ενσημα για κάθε απασχόληση, κατάργηση της εισφοροαποφυγής (εργολοβίες κ.ά.), αντικειμενικό σύστημα σε περισσότερες εργασίες (πέραν της οικοδομής που ισχύει).

4. Καθιέρωση νέας Λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), η οποία θα ισχύσει από 1/1/2010 για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας.

5. Σύμπραξη των 4 μεγαλύτερων Ταμείων για οικονομίες κλίμακας στην υγειονομική δαπάνη (νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κ.ά.).

6. Ενοποιήσεις ταμείων με στόχο τη συγκρότηση 3 ομάδων ταμείων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες).

7. Επαναφορά της λίστας συνταγογραφούμενων σκευασμάτων και καθιέρωση νέου τρόπου υπολογισμού της τιμής τους.

8. Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τη μορφή της εθελουσίας εξόδου.

9. Κίνητρα παραμονής στην εργασία και αύξηση του πέναλτι πρόωρης εξόδου στο Δημόσιο και

10. Κατάργηση της υποχρεωτικής συνταξιοδότησης στο 58ο έτος (με 35ετία) σε ΔΕΚΟ-τράπεζες και στο 60ό στο Δημόσιο. *

* ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την Ε.Ε. για τα όρια ηλικίας

Δεν υφίσταται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Οπως είπε, ο διάλογος για το Ασφαλιστικό θα ανοίξει με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ διευκρίνισε πως δεν τίθεται θέμα γενικής αύξησης στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Πάντως, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μην αγνοήσει την Ε.Ε. στο θέμα της εξίσωσης των ορίων για άνδρες και γυναίκες.

* FINANCIAL TIMES

Τα ψέλνουν στην Ελλάδα για να τ' ακούσουν και άλλοι.

«Καλή αρχή» θεωρούν την ελληνική υπόσχεση για βελτίωση της στατιστικής υπηρεσίας αλλά και τον σφιχτό προϋπολογισμό τού 2010, οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Η νέα κυβέρνηση έκανε μια καλή αρχή, υποσχόμενη ότι θα βελτιώσει τη στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας γράφει σε κύριο άρθρο η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα της Ενωσης η οποία έχει έλλειμμα πολύ υψηλότερο του 3%... Ομως, η Κομισιόν δεν μπορεί να διευρύνει τις πιέσεις και να επιβάλει σε όλους μέτρα για μείωση του ελλείμματος. Αντίθετα, προτιμά να ασχοληθεί με τον περισσότερο "επιθετικό" παραβάτη».

ΚΚΕ: Θέλουν να γκρεμίσουν και τους τελευταίους περιορισμούς υπερεκμετάλλευσης.

Τις απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών εκφράζουν το Ecofin και η κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «δεν τους αρκεί το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει, της ελαστικής - προσωρινής ανασφάλιστης εργασίας, των stage, των χιλιάδων συμβασιούχων, των ενοικιαζόμενων εργατών και της μαύρης εργασίας. Θέλουν να στήσουν ακόμα μια μεγάλη λαιμητόμο, για να καταργήσουν τους όποιους περιορισμούς έχουν στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων». Σύμφωνα με το ΚΚΕ «τα μέτρα που συνυπέγραψε η κυβέρνηση, ανάμεσα στα άλλα, οδηγούν»:

** Στην κατάργηση ακόμα και των ορίων των κατώτατων αμοιβών των Συλλογικών Συμβάσεων, ώστε να υπάρχουν μισθοί και μεροκάματα κάτω και από τα εξευτελιστικά σημερινά όρια.

** Στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε εθνικό επίπεδο και τη μεταφορά τους σε επιχειρησιακό.

** Στην επέκταση - γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας.

** Στην απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές.

** Στην ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες, όλες οι εργαζόμενες πρέπει να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων:

** Σύνταξη στα 55 χρόνια για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες και στα 50 για όσες εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

** Κατοχύρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας και ανεξαρτήτως ηλικίας με 30 χρόνια εργασίας.

** Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία.

** Αδεια κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδια και ίση για όλες τις εργαζόμενες, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΣΥΝ: Αλλοθι η επιτήρηση

«Η κυβέρνηση, αντί της αμφισβήτησης του Συμφώνου Σταθερότητας και του νεοφιλελεύθερου πλαισίου που διέπει την Ευρωπαϊκή Ενωση, χρησιμοποιεί ως άλλοθι την προωθούμενη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας για την εφαρμογή μιας σκληρής πολιτικής λιτότητας ενάντια στα εισοδήματα των εργαζομένων και τους οικονομικά αδύνατους».

Η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ Πάνου Σκουρλέτη έγινε «με αφορμή το καθεστώς επιτήρησης που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ελληνική οικονομία και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εφαρμόσει, παρά τα όσα υποκριτικά ισχυριζόταν προεκλογικά, μια πολιτική που βρίσκεται σε συνέχεια με εκείνη της Ν.Δ. και την οποία καταψήφισε ο ελληνικός λαός στις πρόσφατες εκλογές. Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει σε μια νέα έκρηξη της ανεργίας και θα βυθίσει την οικονομία σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση».

Χρήστος Μέγας

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails