Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Επίτροπος η Μαρία Δαμανάκη........


Ο Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την ανάδειξη προέδρου και επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, αποκάλυψε ότι η Μαρία Δαμανάκη θα διαδεχθεί τον Στ. Δήμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει επιλέξει «ένα πρόσωπο το οποίο έχει μεγάλη προσφορά στην ελληνική πολιτική ζωή με πολλούς αγώνες για τη δημοκρατία» εμφανίστηκε σίγουρος ότι «θα προσφέρει ιδιαίτερα και στην Ευρώπη, σε όποια θέση και αν αναλάβει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Ethnos Online η Ελλάδα θα διεκδικήσει για την νέα ελληνίδα Επίτροπο ένα από τα χαρτοφυλάκια Ναυτιλίας, Εκπαίδευσης ή Απασχόλησης.

Επίσης, αναφερόμενος στον νυν Επίτροπο Σταύρο Δήμα ο πρωθυπουργός είπε ότι τιμά και εκτιμά το έργο και την συνεισφορά του.

Εξάλλου, αναφορικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισαβόνας με την επιλογή του πρώτου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον πρωθυπουργό του Βελγίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "μπορεί να εκφράσει τη συνοχή των ευρωπαίων εταίρων και να συμβάλει στην ενότητα της ΕΕ".

Σε συνομιλία που είχε με Έλληνες δημοσιογράφους εκτίμησε ότι πρόκειται για μια απόφαση που εξασφάλισε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση με πολύ καλές συστάσεις και υποστήριξη.

Για τη Βρετανή επίτροπο Κάθριν Αστον η οποία ορίστηκε εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, ο πρωθυπουργός είπε ότι πρόκειται "για έναν άνθρωπο προοδευτικό, με μεγάλες εμπειρίες στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις που γνωρίζει πολύ καλά τις οικονομικές και κλιματικές κρίσεις και η οποία θα συμβάλει στη ενίσχυση της φωνής της Ευρώπης παγκοσμίως".

Πρόκειται για μια προσωπικότητα φιλοευρωπαϊκή και προοδευτική, με εμπειρίες σε διεθνή οικονομικά ζητήματα και η οποία συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της Συνθήκης της Λισαβόνας στη Βουλή των Λόρδων, εκτίμησε ο κ. Παπανδρέου και τόνισε ότι η επιλογή της σηματοδοτεί τη συμμετοχή της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική η οποία εκφράζει την Ευρώπη των "27" ενώ σημαντικό γεγονός είναι πως πρόκειται για γυναίκα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι με τις αποφάσεις αυτές η Ευρώπη θα μπορεί να μιλάει πιο ουσιαστικά και αποτελεσματικά με ισχυρή φωνή στο διεθνή στίβο προασπίζοντας τα συμφέροντα των λαών και των πολιτών της ΕΕ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails