Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Νέα γρίπη: Γιατί αντιδρούν γιατροί και νοσηλευτές στο εμβόλιο;



Στο μέσω δύο απόψεων βρίσκονται οι Έλληνες πολίτες για το θέμα της νέας γρίπης. Από τη μία οι Ελληνικές Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να «θωρακίσουν» τον οργανισμό τους απέναντι στον ιό Η1Ν1, που εξαπλώνεται ραγδαία στο Βόρειο Ημισφαίριο κι από την άλλη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης, δεν προστατεύει τον οργανισμό 100% από την ασθένεια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αντίστασης στο εμβόλιο είναι οι γιατροί των νοσοκομείων. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, ποσοστό 58% του ιατρικού προσωπικού απάντησε ότι δεν σκοπεύει να εμβολιαστεί. Και οι νοσηλευτές, όμως, αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο: Μόλις το 7% δήλωσε πως θα κάνει το εμβόλιο, ενώ το 89% απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στο εμβόλιο. Αντίθετα, στο Πνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείο Αττικόν όλοι έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν.

Εξι στους δέκα πολίτες αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού. Την ίδια στιγμή, η νέα γρίπη λαμβάνει διαστάσεις πανδημίας στην Ιταλία, ενώ στο Γκουαντάναμο προβληματίζονται εάν πρέπει να γίνει εμβολιασμός των κρατουμένων.

5.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, σύμφωνα και με νέα έρευνα, δεν είναι μόνον οι πολίτες που δεν εμπιστεύονται το νέο εμβόλιο αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο στην πλειονότητά του δηλώνει ότι δεν έχει σκοπό να εμβολιαστεί. Όπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, θα είναι από τις πρώτες που θα εμβολιαστεί, στέλνοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο το μήνυμα πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το πανδημικό εμβόλιο.

«Από τις αρχές Οκτωβρίου έχουν εμβολιαστεί 1,4 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων μόλις οι 41 παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ των οποίων και αλλεργία. Καμία όμως από τις περιπτώσεις που εντοπίστηκαν δεν ήταν σοβαρή και μη ανατρέψιμη» είπε η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου αμέσως μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής και για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν οι έγκυοι που διανύουν το 2ο και το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, καθώς αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό να παρουσιάσουν βαριά συμπτωματολογία και άρα είναι πιθανότερο να χρειαστεί να νοσηλευθούν ακόμη και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Παρ΄ όλα αυτά, και όπως διευκρίνισε, δεν πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι παρουσιάζουν αλλεργία στο αυγό, κανόνας που ισχύει και για το εμβόλιο της κοινής γρίπης. Και αυτό γιατί η χώρα μας έχει προμηθευτεί με σκευάσματα που έχουν καλλιεργηθεί σε αυγά και όχι σε κύτταρα, με αποτέλεσμα να κρίνονται ως επικίνδυνα για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα. Εν τω μεταξύ την επαναφορά της λίστας φαρμάκων (με νέα κριτήρια), τον ηλεκτρονικό έλεγχο των συνταγογραφήσεων και τις κεντρικές, ενιαίες παραγγελίες φαρμάκων για τα νοσοκομεία (μέσω διαγωνισμών) είναι ορισμένα από τα τρία μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι υπέρογκες φαρμακευτικές δαπάνες, που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

Το θέμα συζητήθηκε σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με εκπροσώπους από τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών. Τα μέτρα που όπως φαίνεται προωθούνται άμεσα είναι :

1. Επανέρχεται η «θετική λίστα» φαρμάκων - που είχε καταργηθεί το 2006, αλλά με νέα κριτήρια. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι η ενίσχυση των γενόσημων φαρμάκων (αντιγράφων), κίνηση που θα αλλάξει το τοπίο των τιμών. Μένει να αποφασιστεί ποια φάρμακα θα μπουν στη λίστα και ποια θα μείνουν εκτός.

2. Θα δημιουργηθεί ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου όλων των συνταγών που διακινούνται, με πρότυπο εκείνο του ΙΚΑ, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές του έτους. Σε αυτό το σύστημα θα στηριχθεί η ανάπτυξη αντίστοιχου λογισμικού και για τα υπόλοιπα ταμεία. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εφικτός ο έλεγχος των φαρμάκων που συνταγογραφούνται.

3. Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά φάρμακα, οι ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων προσανατολίζονται σε ελεγχόμενες κεντρικές και ενιαίες παραγγελίες, μέσω διαγωνισμών, για όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Τα κριτήρια αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά, ειδικά στα ζητήματα ποσότητας και τιμών.

Πιο επικίνδυνο από την γρίπη το εμβόλιο;

Η πρόεδρος του ιατρικού οργανισμού Αustralian Vaccination Network, Μέριλ Ντόρεϊ έκανε έκκληση στην αυστραλιανή κυβέρνηση να μην είναι το εμβόλιο υποχρεωτικό για παιδιά, τονίζοντας ότι το εμβόλιο ενδέχεται να είναι πιο επικίνδυνο από την γρίπη.

Ενώ το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της γρίπης των χοίρων αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του μήνα, το Australian Vaccination Network λόμπι υποστηρίζει ότι απαιτούνται περισσότερα τεστ του εν λόγω εμβολίου, πριν είναι ασφαλές να δοθεί στο κοινό.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει, εν τω μεταξύ, 21 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού που έχει δει ποτέ η χώρα και θα ξεκινήσει με το ιατρικό προσωπικό, εγκύους, αυτόχθονες και αυτούς που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες.

Ο Οργανισμός Θεραπευτικών Αγαθών, ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές για τους άνω των δέκα χρόνων, έπεται δε να αποφασιστεί αν είναι το ίδιο ασφαλές για παιδιά κάτω των 10.

«Αν εξακριβωθεί ότι η γρίπη των χοίρων είναι ηπιότερη από μια συνηθισμένη εποχιακή γρίπη, και η κυβέρνηση προσφέρει για τη συνηθισμένη γρίπη εμβόλιο μόνο σε εκείνους που το θέλουν, γιατί θα πρέπει το εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων να είναι υποχρεωτικό;» είπε η κα Μέριλ Ντόρεϊ.

Σχεδόν παράλυτη μετά από εμβόλιο γρίπης


Δυστονία (σπαστικότητα) εμφάνισε 10 μέρες μετά από τον εμβολιασμό της κατά της εποχικής γρίπης Αμερικανίδα cheerleader.

Πρόκειται για μία διαταραχή του νευρικού συστήματος, κατά την οποία οι εντολές που δίνει ο εγκέφαλος στο μυϊκό σύστημα για κίνηση δεν γίνονται κατανοητές. Έτσι, το άτομο ενδέχεται να εμφανίσει κινητικά προβλήματα, δυσλειτουργική ομιλία, ακόμη και προβλήματα στην αναπνοή.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η νεαρή κοπέλα δεν μπορεί να προχωρήσει και να μιλήσει κανονικά. Μπορεί ωστόσο,  να τρέξει φυσιολογικά και να περπατήσει με όπισθεν.

Η ιστορία της, έχει συγκλονίσει την αμερικανική κοινή γνώμη καθώς ένας στο εκατομμύριο έχει πιθανότητες να προσβληθεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Η ασφαλιστική της εταιρεία διερευνά εάν η διαταραχή προήλθε από το εμβόλιο της εποχικής γρίπης, ή ήταν τυχαίο γεγονός ο εμβολιασμός της προ δεκαημέρου.

Κάντε το τεστ για το εμβόλιο εδώ

Σουηδία: Η νέα γρίπη προκαλεί λιγότερους θανάτους από την κοινή γρίπη

Ο ιός της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) προκαλεί λιγότερους θανάτους από τον ιό της κοινής, εποχικής γρίπης, αλλά η πανδημία τρομάζει διότι επηρεάζει τα παιδιά και προκαλεί μεγάλα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα στα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Κάποιοι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας του ιού Α/ Η1Ν1, αλλά πρόκειται «για ένα πολύ μικρό ποσοστό», εξηγεί ο επικεφαλής της μονάδας ετοιμότητας του ECDC, Ντενίς Κουλομπιέ σε συνέντευξή του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

Το ποσοστό των θανάτων από τον ιό Α/Η1Ν1 φτάνει το 02,-0,3 τοις χιλίοις, δηλαδή ένα ποσοστό «χαμηλότερο από αυτό της κοινής γρίπης», που προκαλεί τον θάνατο περίπου ενός ασθενή στους χίλιους.

Η βασική διαφορά της κοινής γρίπης από τη νέα γρίπη H1N1 είναι ότι ο ιός Α/Η1Ν1 επηρεάζει το κομμάτι του πληθυσμού που συνήθως δεν κινδυνεύει από τις επιπλοκές της κοινής γρίπης, δηλαδή τα παιδιά, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που αποτελούν τα συνηθισμένα θύματα της κοινής γρίπης, ασθενούν λιγότερο από τη νέα γρίπη.

Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι ο ιός Α/Η1Ν1 είναι μια εξέλιξη του ιού Η1Ν1 που προκάλεσε την πανδημία γρίπης το 1918, ην επονομαζόμενη και ισπανική γρίπη.





Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αναμένει ένα δεύτερο κύμα γρίπης Α (H1N1) «τις επόμενες εβδομάδες».

Από την εμφάνισή του την άνοιξη ο ιός Α/Η1Ν1 έχει προκαλέσει τον θάνατο το λιγότερο 4.525 ανθρώπων σε 191 χώρες, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).


Εκτός από τους θανάτους, η περίθαλψη των ανθρώπων με βαριά συμπτώματα γρίπης Α απαιτεί πολυέξοδη θεραπεία που επιβαρύνει τις οικονομίες των κρατών.

Στην Ιταλία ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός κατά της γρίπης Α (Η1Ν1) αρχικά μόνο του ιατρικού προσωπικού, ανακοίνωσε σήμερα ένας υγειονομικός υπεύθυνος στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP).

«Ο εμβολιασμός του ιατρικού προσωπικού ξεκίνησε σήμερα το πρωί και θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων», ανακοίνωσε ο Εντγκάρντο Βαλέριο, διευθυντής πρόληψης στα δημόσια υγειονομικά ιδρύματα του Μιλάνου.

«Η πανδημία του ιού Η1Ν1 προστίθεται στην εποχική κοινή γρίπη, αλλά οι επιπτώσεις του ιού Η1Ν1 είναι λιγότερο σοβαρές από της κοινής γρίπης. Ο λόγος που εμβολιάζουμε το προσωπικό μας είναι για να αποφύγουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προς το παρόν όμως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός του κοινού θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου.

O καθηγητής Πνευμονολογίας Παν. Μπεχράκης: «Δεν έχει νόημα να «κρυβόμαστε» για να μην κολλήσουμε»

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον νέο ιό να καταστρέψει τις ζωές μας και να μην πάμε κινηματογράφο, εκκλησία, κατασκήνωση, παιδικό σταθμό, σχολείο, δουλειά κ.ο.κ. Θα εκτεθούμε σ’ αυτόν έτσι κι αλλιώς. Εχουμε ξεφύγει από τη φάση της παρεμπόδισης της εξάπλωσής του. Δεν έχει κανείς λόγο να κατευθύνει τη ζωή του με γνώμονα την αποφυγή του ιού. Σημασία έχει να είμαστε προετοιμασμένοι να τον αντιμετωπίσουμε». Τα λόγια είναι του Παναγιώτη Μπεχράκη, καθηγητή Πνευμονολογίας μέλους Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τη νέα γρίπη.

«Δεν υπάρχουν οδηγίες πώς να μην κολλήσει κανείς τη νέα γρίπη. Υπάρχουν οι κανόνες υγιεινής. Ωστόσο, θεωρούμε δεδομένο ότι όλοι θα έρθουν σε επαφή με τον ιό, κάποιοι δεν θα αρρωστήσουν, κάποιοι θα αρρωστήσουν και από αυτούς κάποιοι θα νοσηλευτούν. Δεν έχει νόημα να μην κάνει κανείς πράγματα για να μην κολλήσει. Ο ιός έχει διαχυθεί παντού», επισήμανε μιλώντας στην «Ε» ο Παν. Μπεχράκης.

«Πώς είναι δυνατόν να αποφύγει και το πολύ μικρό παιδί την επαφή με τον ιό, όταν η μαμά του θα πάει για δουλειά, ο μπαμπάς του θα βγει να διασκεδάσει κ.ο.κ. Ακόμα και παιδικό σταθμό να μην πάει, θα βρει επαφή με τον ιό», απαντά στο ερώτημα της «Ε» αν πρέπει να κρατηθούν τα παιδιά στο σπίτι.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας συνιστά «νηφαλιότητα και ψυχραιμία».

«Στη νέα φάση προστασίας ασθενών, κοβικό ρόλο έχει η άμεση παραμονή στο σπίτι των ασθενών με συμπτώματα γρίπης χωρίς να χρειάζεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση για το εάν πρόκειτα για τη νέα γρίπη ή για άλλη ιογενή λοίμωξη», τονίζει.

«Στην πρώτη φάση της επιδημίας επιδιώκαμε να γίνεται περιχαράκωση του ιού. Αναζητούσαμε επίμονα κάθε κρούσμα νέας γρίπης με την πραγματοποίηση εργαστηριακού ελέγχου σε όλα τα ύποπτα περιστατικά. Συνιστούσαμε όχι μόνο την απομόνωση των ασθενών και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής (μέτρα που ακόμη έχουν μεγάλη αξία), αλλά και τη θεραπεία τους με αντιιικά φάρμακα. Αναζητούσαμε σχολαστικά τα άτομα που είχαν έλθει σε στενή επαφή με τους ασθενείς και τους χορηγούσαμε χημειοπροφύλαξη με αντιιικά. Στόχος της χορήγησης αντιιικών φαρμάκων -τόσο ως θεραπεία στους ασθενείς όσο και ως χημειοπροφύλαξη στις στενές επαφές τους- ήταν σε μεγάλο βαθμό η ελάττωση της διασποράς του ιού (με τη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων στους ασθενείς και της πιθανότητας νόσησης στις επαφές τους)», λέει η καθηγητής.

Αυτή η προσέγγιση έχει εξαντλήσει τα όριά της και είναι πλέον ατελέσφορη καθώς η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης δεν μπορεί να σταματήσει, όπως υποσημαίνει η κήρυξη φάσης 6 της πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Ιουνίου και η ταχύτατη εξάπλωσή του ιού σε όλο τον πλανήτη.

Ως εκ τούτου έπρεπε να περάσουμε σε μία νέα φάση, στη φάση προστασίας των ασθενών, και το κάναμε.

Στη φάση αυτή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στους ασθενείς με σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου ή επιπλοκές. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας και στα άτομα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και επιπλοκές. Παράλληλα, συνεχίζουμε να δίνουμε έμφαση στην απομόνωση των ασθενών (κατά κανόνα στο σπίτι τους) και στα μέτρα γενικής υγιεινής, στοχεύοντας στην καθυστέρηση της εξάπλωσης του ιού – και όχι πλέον στην περιχαράκωση και αποτροπή της εξάπλωσής του.

Η νέα φάση

Στη νέα φάση προστασίας των ασθενών σημαντικό ρόλο έχει η άμεση παραμονή στο σπίτι των ασθενών με ήπια συμπτώματα γρίπης για όσο διάστημα διαρκούν τα συμπτώματα και το να επικοινωνούν με γιατρό εφόσον χρειαστεί. Οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα γρίπης -ακόμη κι αν είχαν πρόσφατα ταξιδέψει σε προσβεβλημένη περιοχή ή έρθει σε επαφή με ασθενή που είχε επιβεβαιωμένη νέα γρίπη- δεν συνιστάται πλέον να καταφεύγουν στα νοσοκομεία για να ληφθεί δείγμα ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νέας γρίπης. «Μια τέτοια επιβεβαίωση», λέει ο Παν. Μπεχράκης, «δεν έχει πλέον νόημα γιατί δεν θα αλλάξει σε τίποτα την αντιμετώπιση του ασθενούς». Επιπλέον, έχει μεγάλη σημασία τα νοσοκομεία να μείνουν επικεντρωμένα στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών που θα χρειαστούν ειδική εκτίμηση και νοσηλεία – και τα οποία αναμένεται να αυξηθούν κατά το επόμενο διάστημα. Στη φάση αυτή αλλάζουν και οι συστάσεις χρήσης των αντιικών φαρμάκων. Δεν συνιστάται πλέον η χορήγησή τους σε όλους τους ασθενείς με νέα γρίπη ούτε στο σύνολο σχεδόν των ατόμων που είχαν έρθει σε στενή επαφή με αυτούς.

«Με βάση τα σημερινά χαρακτηριστικά του ιού», τονίζει ο καθηγητής Πνευμονολογίας «έχει επιβεβαιωθεί ότι η νέα γρίπη είναι ήπια και αυτοπεριοριζόμενη νόσος στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων».

Πηγή 


Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails