Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Το 55% των Αμερικανών διαφωνεί με τον Ομπάμα

Μία ιδιαίτερα ανησυχητική δημοσκόπηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας με αφορμή το διάγγελμα Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα που διενεργήθηκε από την εταιρεία «Gallup» το 55% των Αμερικανών διαφώνησε με τη νέα στρατηγική, ενώ μόλις το 35% την ενέκρινε.



Ξεφυλλίζοντας τις «ειδησεογραφικές γνώμες» μεγάλων αμερικάνικων εφημερίδων, η «Washington Ρost» τονίζει στο κύριο άρθρο της ότι η απόφαση για ενίσχυση των στρατευμάτων είναι «ταυτόχρονα ορθή και θαρραλέα: ορθή, επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια ήττα που θα έθετε σε κίνδυνο τη χώρα και τα ζωτικά συμφέροντά της, και θαρραλέα, επειδή (ο Ομπάμα) δεσμεύθηκε για μια δύσκολη και δαπανηρή αποστολή, η οποία απορρίπτεται από μεγάλο μέρος της ίδιας της παράταξής του». Όμως γράφει επίσης… «Τώρα ο πρόεδρος πρέπει να αγωνιστεί πολύ σκληρά για να “πουλήσει” την πολιτική του».

Οι «Νew Υork Τimes», πάλι, τονίζουν πως «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν ακόμη και 100.000 αμερικανοί στρατιώτες και 40.000 άλλοι του ΝΑΤΟ θα είναι επαρκείς για να αλλάξουν την πορεία του πολέμου. Είμαστε όμως βέβαιοι ότι αν συνεχιζόταν η στρατηγική Μπους υπέρ ενός “φθηνού” πολέμου στο Αφγανιστάν, αυτό θα αποτελούσε εγγύηση αποτυχίας».

Στον αντίποδα, τα περισσότερα μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ κρατούν μια εντελώς διαφορετική στάση δείχνοντας πολύ πιο ανήσυχα και επιφυλακτικά. Δεν είναι λίγοι δε οι έμπειροι σχολιαστές  που κάνουν λόγο για «υπερβολική αισιοδοξία» του αμερικανού προέδρου, ιδίως όσον αφορά τη δυνατότητα να αναλάβουν σύντομα την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν οι αφγανικές ένοπλες δυνάμεις.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι μάλιστα που επισημαίνουν την ομοιότητα του «νέου» σχεδίου με το αντίστοιχο του Μπους για «απεμπλοκή» από το Ιράκ το 2007 όπου όμως συνεχίζουν να παραμένουν μέχρι να… φύγουν 140.000 στρατιώτες.

Πηγή:stifora.gr

Με θάρρος 
Related Posts with Thumbnails