Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Οι Έλληνες της Μασσαλίας


Μασσαλία: Η πόλη που ιδρύθηκε από τους Έλληνες Φωκαείς το 630 π.Χ.




« Η Μασσαλία δεν έπαψε ποτέ να δείχνει και να έχει το ελληνικό της χρωμόσωμα. Μια πραγματικότητα απτή, σ' όλο το νότο της Γαλλίας. Εκτός από τις ομογενειακές οργανώσεις, υπάρχουν και πολλοί φιλέλληνες, που τρέφουν μια άδολη αγάπη για την Ελλάδα, την οποία θεωρούν κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, αλλά και ως μία μακρινή πατρίδα». 


 « Γύρω στο 600 π.Χ οι Έλληνες ναυτικοί που ήρθανε από την Φώκαια της Μικράς Ασίας ίδρυσαν την Μασσαλία και ακτινοβόλησαν τον πολιτισμό στη Δύση». *Επιγραφή των Γάλλων στην πόλη της Μασσαλίας.

Η Μασσαλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη Γαλλία. Η πόλη στέκεται στην ακτή του κόλπου της Λυών της Μεσογείου. Η Μασσαλία είναι η παλαιότερη πόλη στη Γαλλία, είναι ακόμα παλαιότερη από την αιώνια πόλη - Ρώμη. Στη Μασσαλία ζουν σήμερα περίπου 12.000 Έλληνες ομογενείς, δεύτερης και τρίτης γενιάς, προερχόμενοι κυρίως από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία. Στην ευρύτερη περιοχή της Μασσαλίας, όπου υπολογίζονται περίπου στις 20.000, υπάρχουν 15 ομογενειακές οργανώσεις και πάρα πολλοί σύλλογοι Φιλελλήνων. Υπάρχουν χωριά, όπως το Port-de-Bouc το Salin de Giraud και το Port-Saint Louis, όπου το 40% του πληθυσμού είναι ελληνικής καταγωγής.

Το πρώτο κύμα Ελλήνων που έφτασε στη Μασσαλία.


Το 630 π.Χ. Έλληνες από τη Φώκαια της Ιωνίας (βορειοδυτικά της Σμύρνης) έκτισαν τη Μασσαλία. Οι Φωκαείς ήταν τολμηροί θαλασσοπόροι. Πρώτοι αυτοί κατασκεύασαν πλοία (νήες) με 50 κουπιά και γρήγορα ανάδειξαν την πατρίδα τους σε μεγάλη ναυτική δύναμη και πλούτισαν. Εκτός από τη Μασσαλία σε γαλλικό έδαφος και συγκεκριμένα στην Κορσική, ίδρυσαν το 565 π.Χ. την Αλαλία.

Από τη Μασσαλία ορμώμενοι ίδρυσαν κατόπιν άλλες πόλεις. Σπουδαιότερη είναι η Νίκαια, την οποία ίδρυσαν το 300 π.Χ. και την ονόμασαν Νίκαια σε ανάμνηση της νίκης τους κατά των Λιγύρων. Οι Φωκαείς ίδρυσαν και τη μόνη Ελληνική αποικία στο βορειοανατολικό άκρο της Ισπανίας στην Καταλονία, την πόλη Εμπόριον. Φαίνεται λίγο παράξενο το όνομα, αλλά πρέπει να ξέρουμε την βασική αρχική σημασία της λέξης Εμπόριον = τόπος όπου γίνονται συναλλαγές, εμπόριο. Εμπορεύομαι = (η πρώτη σημασία) = βρίσκομαι σε πορεία για εμπόριο, έμπορος (εν πορεία ευρισκόμενος) = ταξιδιώτης, ο ταξιδεύων για εμπόριο. Ξεκίνησε σαν τόπος διεξαγωγής εμπορίου και κατόπιν έγινε πόλη με το όνομα Εμπόριον.

Δεύτερο κύμα.


Οι Έλληνες που ήρθαν την περίοδο της Οθωμανικής αυτοκρατορίας τον 17ο αιώνα, από την Κωνσταντινούπολη και πρόκειται για τον χρυσό αιώνα της Μασσαλίας. Οι Έλληνες την χρονική αυτή περίοδο βοήθησαν στην οικονομική ανάπτυξη της Μασσαλίας κερδίζοντας μ’αυτό τον τρόπο την εκτίμηση των Γάλλων της Μασσαλίας.

Τρίτο κύμα.

Οι σημερινοί Έλληνες μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας. Οι πρόσφυγες αυτοί που ήρθαν το 1922 αποτελούν τις οικογένειες πέμπτης γενιάς. Σκοπός των Ελλήνων της Μασσαλίας σήμερα είναι να βρούνε την πολιτιστική τους ταυτότητα που «έχασαν» μετά την Μικρασιατική καταστροφή, ερχόμενοι στην πόλη της Μασσαλίας.








Related Posts with Thumbnails