Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

«Η βιτρίνα των ονείρων»

«Η βιτρίνα των ονείρων» της Θρακιώτισσας Σμάρως Μανούδη στο Παρίσι.



Το έργο καθρεφτίζει τις πατρίδες της συγγραφέως, την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο και παραμένει διαχρονικό από τη χρονολογία έκδοσής του, το 1991, γιατί μιλά στις καρδιές των ανθρώπων, ακριβώς γιατί αποκαλύπτει τις βαθύτερες ψυχικές ανάγκες.

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται από τους επίσημους φορείς της ελληνικής παρουσίας στη γαλλική πρωτεύουσα, εντάσσεται η παρουσίαση του χριστουγεννιάτικου έργου, που φέρει την υπογραφή της συγγραφέως Σμάρας Μανούδη και του συνθέτη Σταύρου Παπασταύρου. Πρόκειται για τη Βιτρίνα των Ονείρων, τη χριστουγεννιάτικη νουβέλα της Σμάρας Μανούδη, που παρουσιάστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο Ελληνικό Σπίτι (Maison de la Grece) στο Παρίσι, μια εκδήλωση ενταγμένη στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του γραφείου εκπαίδευσης στην Ελληνική πρεσβεία στη Γαλλία. Η παρουσίαση του έργου γίνεται στην ελληνική και γαλλική γλώσσα από τη φιλόλογο-εκπαιδευτικό και υποψήφια διδάκτορα γενικής και συγκριτικής γραμματολογίας, Αναστασία Αρζόγλου, ενώ την εκδήλωση προλογίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Παρισίων και περιχώρων, δρ. Θωμάς Ευθυμίου.

Η Βιτρίνα των Ονείρων εκδόθηκε το 1991-92 από τις εκδόσεις «Γνώση», σε κείμενο και στίχους Σμαρώς Μανούδη, εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου, μουσική Σταύρου Παπασταύρου και ερμηνείες των τραγουδιών από τον ίδιο το συνθέτη, την Κρίστη Στασινοπούλου και τη Στέλλα Καλαντζή. Από τότε, έχει παρουσιαστεί από ποικίλους πολιτιστικούς φορείς σε θεατρική και μουσική μορφή, όπως: Στο δημοτικό θέατρο Καβάλας, στο θέατρο της σχολής Μωραΐτη, στο μουσείο εθνικής αντίστασης από το θεατρικό εργαστήρι του δήμου Ηλιούπολης, στο Αμαλίειο ίδρυμα, στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Ελευσίνας (Αισχύλεια), στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Πάτρας, στο Ελληνικό Σχολείο Luxembourg στο Παρίσι, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου Νίκαιας, κ.α. Έχει μαγνητοσκοπηθεί από το παιδικό τμήμα της ΕΤ1 για το εορταστικό τηλεοπτικό της πρόγραμμα. Επίσης, η Βιτρίνα των Ονείρων έχει περιληφθεί στο Ερευνητικό Πρόγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ΕΠΕΤ-2: Μελέτη, Διδασκαλία και Ανάδειξη της Ελληνικής Παιδικής Λογοτεχνίας (1985-1995).


Λίγα λόγια για το έργο

Η μουσική, η θεατρική και χορευτική έκφραση αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ονειρικής ιστορίας, που μιλά για το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στο όνειρο… Πριν από πολλά χρόνια στις όχθες του Σιωπηλού Ποταμού, βρισκόταν μια όμορφη, μικρή πόλη: Η Πολιτεία των Πάγων ή Λευκή Πολιτεία.

Την έλεγαν έτσι, γιατί ζούσε στη σκιά του Μεγάλου Χειμώνα, ενός χειμώνα που αργούσε πολύ να τελειώσει, ενώ η όψη της είχε αποκτήσει την αχνή θαμπάδα των χιονονιφάδων, που χόρευαν αδιάκοπα στους στενούς της δρόμους.Έτσι αρχίζει η ιστορία της Βιτρίνας των Ονείρων, μια ιστορία πλημμυρισμένη από ξωτικά, νεράιδες του χιονιού, όνειρα και νοσταλγία.

Σε μια μικρή παγωμένη πόλη του Βορρά τα ξωτικά κάθε χρόνο τις μέρες των Χριστουγέννων υφαίνουν τα καινούρια όνειρα των ανθρώπων. Τη χρονιά του Μεγάλου Κρύου όμως δεν υπάρχουν πια υλικά για να φτιαχτούν τα όνειρα και την Παραμονή των Χριστουγέννων έρχεται η Θύελλα για να καταστρέψει τη Βιτρίνα των Ονείρων.

Τη Χρονιά του Μεγάλου Κρύου η καρδιά της Λευκής Πολιτείας έπαψε να χτυπά… Τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς ήρθαν δίχως όνειρα…Τα ξωτικά, καλά κρυμμένα στις δεντροφωλιές, δεν είχαν μπορέσει να ταξιδέψουν στις θερμές χώρες κι έτσι οι μαγικοί αργαλειοί στέκονταν άχρηστοι, μια και δεν υπήρχαν τα υλικά για να φτιαχτεί το πέπλο των ονείρων. Από το Δαντελένιο Δάσος περνούσε η Θύελλα… Ένα σύννεφο από νυχτερίδες πετούσε γύρω από τη Σκοτεινή Κυρά, ενώ στα άγρια, μακριά της μαλλιά, ήταν σκαλωμένα τα παιδιά της: η Στέρηση, ο Φθόνος, το Μίσος και η Μοναξιά, φυσώντας παράξενους αυλούς.

Ένα μικρό ζευγάρι ξωτικών, ο Κρυστάλλινος Νάνος και η Γυάλινη Νιφάδα, αποφασίζει να διώξει τη Θύελλα και να σώσει τη Βιτρίνα των Ονείρων. Άραγε θα τα καταφέρει;

Δύσκολη η απόφαση, όχι όμως κι ακατόρθωτη. Τα δυο μικρά ξωτικά με το χορό και το τραγούδι τους προσπαθούν να διώξουν το σκοτάδι της σκοτεινής Θύελλας. Τρεις Μαγικές Φωνές απαντούν στο κάλεσμά τους: ο Άνεμος, η Νύχτα των Χριστουγέννων και ο Ουρανός, που με τα δώρα τους δίνουν τα υλικά και το φως για την ύφανση των χριστουγεννιάτικων ονείρων.

Μια μαγική ιστορία που θυμίζει σε όλους μας ότι είμαστε ακόμη παιδιά και ότι κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα ξαναγεννιούνται τα όνειρα των ανθρώπων.

Πραγματικά, η μικρή αυτή πόλη του Βορρά δεν ανήκει μόνο στη σφαίρα του μύθου, αλλά υπάρχει μέσα στην καρδιά μας και η Βιτρίνα των Ονείρων δεν κατοικείται μόνο από πλάσματα της φαντασίας, αλλά από τις δικές μας βαθύτερες επιθυμίες και αναζητήσεις που επιδιώκουν την έκφραση και την πραγμάτωσή τους.

Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, ο μύθος συναντά την πραγματικότητα, η φαντασία ρίχνει το φως της στην καθημερινή ζωή και ανοίγουμε την καρδιά μας, έτοιμοι να πιστέψουμε στο μεγαλύτερο θαύμα: την αρχέγονη πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, την πάλη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι που καταλήγει στο Θαύμα των Χριστουγέννων…

Η διαχρονικότητα του έργου

Ένα έργο διαχρονικό που δε σταμάτησε από τη χρονολογία έκδοσής του, το 1991, να μιλά στις καρδιές των ανθρώπων, ακριβώς γιατί αποκαλύπτει τις βαθύτερες ψυχικές ανάγκες.
Τη σημερινή εποχή, εποχή μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ανεργία, η ανασφάλεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη αξιοκρατίας, η Βιτρίνα των Ονείρων, επίκαιρη όσο ποτέ, είναι ένα έργο που ξυπνά μέσα μας την ελπίδα, αλλά και την πίστη στη ζωή και τις αξίες της, ένα έργο που μας δίνει τη διάθεση να αγωνιστούμε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη…

Η σημασία της παρουσίασης στο Παρίσι

Μια μικρή πόλη του Βορρά, δίπλα σ’ ένα ποτάμι, παρουσιάζεται στο Παρίσι, την πιο λαμπερή πόλη της Ευρώπης.Το ίδιο το έργο καθρεφτίζει τις πατρίδες της συγγραφέως, την Κομοτηνή και το Διδυμότειχο. Ο Μύθος συναντά την Ιστορία.

Όλα κυλούν στις όχθες του Σιωπηλού Ποταμού: Οι αναμνήσεις, τα όνειρα, οι ελπίδες των ανθρώπων που έφυγαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή από τις μακρινές πόλεις της Ανατολικής Θράκης και της Μικρασίας σε αναζήτηση και δημιουργία μιας καινούριας ζωής στο γαλλική μητρόπολη. Είναι άνθρωποι που αποτέλεσαν τη βάση της Ελληνικής Κοινότητας στο Παρίσι.Είναι άνθρωποι που τότε και τώρα τους ενώνει η κοινή καταγωγή, η ίδια πατρίδα, η ελληνική γλώσσα, ο ελληνικός πολιτισμός.

Στο Ελληνικό Σπίτι (Maison de la Grece) συναντιούνται η συγγραφέας Σμάρα Μανούδη από τη Δυτική Θράκη, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Θωμάς Ευθυμίου, με καταγωγή από την Ανατολική Θράκη και η φιλόλογος Αναστασία Αρζόγλου, μικρασιατικής καταγωγής, για να γνωρίσουν στο σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινό ένα έργο που έχει καταβολές από την ελληνική Ανατολή και συνδιαλέγεται στενά με την ευρωπαϊκή λογοτεχνική παράδοση.

Η Βιτρίνα των Ονείρων παραπέμπει στην παράδοση της βορειοευρωπαϊκής λογοτεχνίας γύρω από τα Χριστούγεννα και αποτελεί μία λογοτεχνική πρόταση που ενώνει την ελληνική Ανατολή με την ευρωπαϊκή Δύση.

Πηγή

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails