Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Επαναστατικό Αγώνα δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις για τη χθεσινοβραδυνή έκρηξη στο Νέο Κόσμο

Δύο δράστες και σφραγίδα Επαναστατικού Αγώνα, δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις για τη χθεσινοβραδυνή έκρηξη στο Νέο Κόσμο.  

Iσχυρότατη έκρηξη βόμβας σημειώθηκε ένα λεπτό μετά τις 11 το βράδυ στο κτίριο της Eθνικής Aσφαλιστικής που βρίσκεται στην οδό Γαλαξία, παράδρομο της Λεωφόρου Συγγρού στον Nέο Kόσμο. Στις 22:46 ακριβώς, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα Eλευθεροτυπία και είπε πως θα σημειωθεί έκρηξη στο συγκεκριμένο κτίριο σε 15 λεπτά, χωρίς να αναφέρει οργάνωση.




H έκρηξη σημειώθηκε με απόλυτη ακρίβεια στον χρόνο που έδωσε ο άγνωστος και προξένησε σοβαρότατες ζημιές στο ισόγειο όπου στεγάζεται υποκατάστημα της Eθνικής Tράπεζας αλλά και στην πρόσοψη τουλάχιστον δύο ορόφων του εξαώροφου κτιρίου. Oι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι τραυματίστηκαν ελαφρά ένας άνδρας και μία γυναίκα που περνούσαν από το σημείο, κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από την αστυνομία, η οποία είχε προλάβει να αποκλείσει την περιοχή, ενώ για αρκετές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Aθήνα της Λεωφόρου Συγγρού.

Oι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας από την ισχύ του εκρηκτικού μηχανισμού και άλλα στοιχεία είναι ότι πιθανόν πίσω από τη βομβιστική επίθεση είναι η οργάνωση Eπαναστατικός Aγώνας, αλλά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες δεν υπήρχε ανάληψη ευθύνης, ενώ οι έρευνες στον τόπο της έκρηξης συνεχίζονταν για τη συλλογή υπολειμμάτων του εκρηκτικού μηχανισμού.

Mέχρι το πρωί συνεργεία της εγκληματολογικής υπηρεσίας και της αντιτρομοκρατικής ερευνούσαν τον τόπο της έκρηξης και όπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί οι δράστες χρησιμοποίησαν πολύ μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης για αυτό και προκλήθηκαν τόσο σοβαρές ζημιές, ενώ η έκρηξη ακούστηκε σε πολύ μεγάλη ακτίνα στην Aθήνα.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν "Επαναστατικό Αγώνα"

Στην εκτίμηση ότι πίσω από την χθεσινοβραδυνή επίθεση στο Νέο Κόσμο βρίσκεται ο «Επαναστατικός Αγώνας» συγκλίνουν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, βασίζοντας την πεποίθησή τους αυτή στον τρόπο δράσης της συγκεκριμένης τρομοκρατικής ομάδας.

Μέχρι πριν από λίγο πάντως δεν είχε γίνει γνωστό το είδος της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στον (ωρολογιακό) εκρηκτικό μηχανισμό.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση στους αστυνομικούς είναι το γεγονός ότι η βόμβα τοποθετήθηκε από τους δράστες κάτω ακριβώς από την εξωτερική κάμερα ασφαλείας του υποκαταστήματος.

Προκύπτει λοιπόν ότι οι δράστες δεν έδειξαν κανένα φόβο για το ενδεχόμενο να καταγραφούν γεγονός που δείχνει επίσης υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Θεωρείται βεβαίως πολύ πιθανό ότι οι δράστες ήταν μεταμφιεσμένοι και γι’ αυτό δεν έλαβαν μέτρα προφύλαξης απέναντι στη κάμερα.

Το βίντεο του κλειστού κυκλώματος έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια των εγκληματολογικών ερευνών όπου εξετάζεται με προσοχή με σκοπό να υπάρξουν πληροφορίες από το σωματότυπο των δραστών, οι οποίοι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ήταν δύο. Ο ένας άφησε τη βόμβα έξω από το σημείο όπου εξερράγη ενώ ο δεύτερος επιτηρούσε από απόσταση.

Η βόμβα τοποθετήθηκε σε περιοχή όπου βρίσκονται με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και «πολυσινεμά», τα οποία την ώρα της έκρηξης ήταν γεμάτα από περίπου 1000 ανθρώπους.

Στο σημείο υπήρχε επίσης φύλακας του ομίλου της Εθνικής ο οποίος ενημερώθηκε τάχιστα για το προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην Ελευθεροτυπία και πρόλαβε να απομακρυνθεί.

Χτυπάει πάντα με βόμβες - μαμούθ


Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009 ο «Επαναστατικός Αγώνας» τοποθέτησε την τρομακτική ποσότητα των 150 κιλών ANFO (πετρελαιοαμμωνίτιδα) έξω από το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στη λεωφόρο Αθηνών.

Σε προκήρυξη που είχε σταλεί μία εβδομάδα αργότερα στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» η οργάνωση ανeλάμβανε εκτός από την επίθεση στο Χρηματιστήριο και την επίθεση εναντίον υποκαταστήματος της Eurobank στις 12 ΜΑϊου: Ο συντάκτης της προκήρυξης σημείωνε: Στις 2 Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα επιτεθήκαμε στον ναό του χρήματος, το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, τοποθετώντας ένα απαλλοτριωμένο βαν με 150 κιλά πετρελαιοαμμωνίτιδας.

Η οργάνωση σημείωνε μάλιστα με έπαρση ότι η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατά του ΧΑΑ ήταν η μεγαλύτερη που είχε χρησιμοποιηθεί στη χώρα μας.

Στις 12 ΜΑϊου του 2009 λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώατα ο Επαναστατικός Αγώνας είχε τοποθετήσει βόμβα στο υποκατάστημα της Eurobank που βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Βουλιαγμένης με την Γερουλάνου στην Αργυρούπολη.

Στο σημείο υπήρξε τυχαία συνάντηση των αστυνομικών με τους δράστες, οι οποίοι απείλησαν με όπλα τους αστυνομικούς και στη συνέχεια διέφυγαν με μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Λίγα λεπτά αργότερα άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην «Ελευθεροτυπία» λέγοντας ότι σε μισή ώρα επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο εν λόγω υποκατάστημα.

Ο μηχανισμός αποτελείτο από περίπου 20 κιλά εκρηκτικής ύλης και ήταν τοποθετημένος σε μά βαλίτσα και είχε κυριολεκτικώς ισοπεδώσει το ισόγειο της τράπεζας κόβοντας μάλιστα και μία κολώνα που ήταν απ' έξω.

Κ. Τομαράς - Σπ. Κουντούρης

Πηγή: ΕΘΝΟΣ


Με θάρρος


Related Posts with Thumbnails