Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Και η Federal Bank στις ΗΠΑ με την Ελλάδα και την ευρω-κομπίνα του 2001 ασχολείται!

"Παγκοσμιοποιείται" το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα καθώς σύμφωνα με σημερινή δήλωση του διοικητή της, Μπεν Μπερνάνκι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διερευνά το ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι κολοσσοί της Γουόλ Στριτ –συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs– στη σύναψη συμβάσεων ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (credit default swaps) από την Ελλάδα! Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος από τον πρόεδρο της επιτροπής τραπεζικού κλάδου της Γερουσίας, Κρις Ντοντ, ο διοικητής της Fed δήλωσε ότι «προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση σε πλήθος ερωτημάτων που αφορούν στην εμπλοκή της Goldman Sachs και άλλων εταιρειών στη χρήση παράγωγων εργαλείων από την Ελλάδα».

Ο Μ.Μπερνάνκι υπογράμμισε, επίσης, ότι για το ζήτημα αυτό έχει δείξει «ενδιαφέρον» και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «προφανώς, η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων με τρόπο που επιφέρει αποσταθεροποίηση μιας εταιρείας ή ενός κράτους είναι αντιπαραγωγική».

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, εάν ανησυχεί για όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και τα επίπεδα χρέους της Ελλάδας και κάποιων άλλων χωρών της ευρωζώνης, καθώς και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει για τις ΗΠΑ η κρίση που παρατηρείται στους κόλπους της ΕΕ, ανέφερε ότι «υπάρχουν πολύ σοβαρές προκλήσεις που δεν περιλαμβάνουν μόνο ζητήματα δημοσιονομικής πολιτικής αλλά και ζητήματα ανταγωνιστικότητας λόγω της σταθερής ισοτιμίας».


«Εχουμε μιλήσει -πρόσθεσε- με τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι είναι φυσικά πολύ επικεντρωμένοι στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Εργάζονται στενά με την Ελλάδα, η οποία έχει προτείνει μια σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση. Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά φυσικά αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους που είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούν να τα θέσουν υπό έλεγχο».
Πηγή: Defencenet.gr

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails