Με κατεβασμένα τα «λάβαρα» της πανδημίας, η ανθρωπότητα αποχαιρετά έναν κίνδυνο που δεν ήρθε ποτέ.
Πιο ήπιος και με λιγότερους θανάτους από τον εποχικό ιό, ο νέος ιός της γρίπης διέψευσε τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων. Δισεκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν για εμβόλια, αντι-ιικά φάρμακα και είδη ατομικής καθαριότητας. Στον απόηχο του πανικού ξεχωρίζουν πλέον μόνο οι φωνές όσων είχαν έγκαιρα μιλήσει για υπερβολές και σκάνδαλα.
Μαζί με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι λαοί του κόσμου καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμη δυσβάσταχτο βάρος: Να πληρώσουν τον «λογαριασμό» της νέας γρίπης, που τόσο απλόχερα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις των χωρών τους...
Μαζί με την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι λαοί του κόσμου καλούνται να σηκώσουν ένα ακόμη δυσβάσταχτο βάρος: Να πληρώσουν τον «λογαριασμό» της νέας γρίπης, που τόσο απλόχερα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις των χωρών τους...
Ο παγκόσμιος συναγερμός για τη νέα γρίπη σήμανε τον Μάρτιο του 2009, όταν στο Μεξικό άρχισε να καταγράφεται μεγάλος αριθμός θυμάτων από τον ιό. Επί τέσσερις μήνες, η παγκόσμια κοινότητα δεχόταν έναν καταιγισμό μηνυμάτων σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο, ενώ οι υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μιλούσαν όλο και πιο συχνά για πανδημία.
Στις 11 Ιουνίου, οι υγειονομικές αρχές όλου του κόσμου μπήκαν σε κατάσταση συναγερμού «6», η υψηλότερη που έχει οριστεί ποτέ από τον ΠΟΥ. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, δόθηκε άδεια παρασκευής τεράστιων ποσοτήτων πανδημικού εμβολίου, οι οποίες κατέκλυσαν -μέχρι το τέλος του 2009- την παγκόσμια αγορά.
Είχαν προηγηθεί κι άλλες προσπάθειες να κηρυχθεί ο πλανήτης σε πανδημία, αλλά το αποτέλεσμα δεν είχε δικαιώσει τους αρχιτέκτονες των σχεδιασμών: Το 2003 είχε διογκωθεί η απειλή του αναπνευστικού συνδρόμου SARS. Το 2004 σήμανε συναγερμός για τη γρίπη των πουλερικών, ο οποίος στηρίχθηκε σε υπερεκτίμηση της απειλής. Ο νέος ιός της γρίπης αποτελεί την «τρίτη και φαρμακερή» προσπάθεια. Για να αποδώσει, όμως, χρειάστηκε αρκετή βοήθεια από τους «υπεύθυνους» του ΠΟΥ. Χωρίς να βεβαιωθούν για το μέγεθος της απειλής, έσπευσαν να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις ορισμού της πανδημίας.
Κρούσματα υπήρχαν σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά αυτό δεν αποτελούσε απειλή. Τα περισσότερα περιστατικά ήταν ήπια, όπως παραδέχονταν οι επιστήμονες. Γρίπη, εξάλλου, έχουμε κάθε χρόνο, σε όλες τις χώρες. Η αποκαλούμενη «εποχική» γρίπη έχει παρόμοια, αν όχι υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ είναι πολύ μεταδοτική, καθώς προσβάλλει 1 στους 10 ενηλίκους και 1 στα 3 παιδιά.
Από το καλοκαίρι του 2009, ο προεδρεύων της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Wolfgang Wodarg είχε χαρακτηρίσει ενορχηστρωμένη την υπόθεση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον φόβο της πανδημίας.Ο κ. Wodarg κατήγγειλε, επίσης, τους αρμόδιους του ΠΟΥ, καθώς από τον Ιούνιο του 2009 δεν είναι απαραίτητο κριτήριο για την ανακήρυξη πανδημίας ο μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων ή ο αυξημένος αριθμός θανάτων. Αρκεί, πλέον, ένας ιός, ο οποίος μεταδίδεται από χώρα σε χώρα, οι λαοί των οποίων δεν έχουν ανοσία. Η αλλαγή αυτή -επισημαίνει- έγινε σκόπιμα, προκειμένου ένας σχετικά μικρός κίνδυνος να αναβαθμιστεί σε απειλητική πανδημία και να μπουν οι χώρες σε υψηλά επίπεδα συναγερμού.
Ευρώπη: Σταθερή πτώση στα κρούσματα.
Σε σταθερή κάμψη βρίσκονται τα κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη. Στην τελευταία τους αναφορά, οι υπεύθυνοι της αρμόδιας υπηρεσίας πρόληψης νοσημάτων (ECDC) επισημαίνουν ότι οι 22 από τις 23 χώρες αναφέρουν χαμηλή δραστηριότητα της γρίπης.
Στις περισσότερες χώρες -σημειώνουν- υπάρχουν σποραδικά κρούσματα και δεν παρατηρείται ευρεία γεωγραφική μετάδοση. Από τα 466 δείγματα που συλλέχθηκαν την τελευταία εβδομάδα, τα 19 ήταν θετικά για τον ιό της γρίπης (4,1%). Το ποσοστό αυτό δείχνει σταθερή αποκλιμάκωση της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος ιός έχει σαφείς τάσεις μείωσης, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για μετάδοση άλλου ιού γρίπης, με εξαίρεση τον ιό της εποχικής γρίπης τύπου Α (Η3Ν2) και Β.
Ολγα Κοσμοπούλου, Λοιμωξιολόγος
«Υπήρχε συμφέρον από τον πανικό που προκλήθηκε»
Η Ολγα Κοσμοπούλου, λοιμωξιολόγος, Κρατικό Νίκαιας, τονίζει: Οταν είχε ξεκινήσει ο θόρυβος για τη νέα γρίπη, είχα εκφράσει την αντίθεσή μου στον τρόπο με τον οποίο προβαλλόταν η ανάγκη εμβολιασμού. Πώς γίνεται να είναι κανείς σύμφωνος με ένα εμβόλιο, όταν δεν έχει ακόμη αποδειχθεί η ωφέλειά του; Δεν υποστήριξα, όμως, ποτέ ότι δεν έπρεπε να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι άνθρωποι, δηλαδή, που αντιμετώπιζαν ειδικά προβλήματα υγείας. Ο πανικός που προκλήθηκε από τη νέα γρίπη δεν ήταν δικαιολογημένος και υπάρχουν πολλές σκέψεις σχετικά με την προέλευσή του. Υπήρχε, σίγουρα, συμφέρον από πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Υπήρχε, επίσης, ένα ειλικρινές ενδιαφέρον από μερίδα γιατρών, οι οποίοι, ωστόσο, είχαν λάθος προσανατολισμό σε σχέση με τις επιλογές που είχαν εκείνη την περίοδο και οι οποίες δεν επέτρεπαν, τελικά, τη σωστή ενημέρωση του κοινού. Το συμπέρασμα από αυτή την υπόθεση είναι ότι ο συναγερμός για την πανδημία της γρίπης δεν είχε όφελος. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι δεν έγινε ούτε ένα βήμα εμπρός στην οργάνωση της φροντίδας υγείας των ανθρώπων.
Εμβολιασμός
Επιμένουν οι Ελληνες επιστήμονες στην ανάγκη εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνουν ότι οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας εξακολουθούν να αναφέρουν εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Εκτιμούν ότι βρισκόμαστε, ως χώρα, σε φάση ύφεσης του επιδημικού κύματος, αλλά η δραστηριότητα της νόσου συνεχίζεται και ο εμβολιασμός εξακολουθεί να έχει σημασία. Την έκκλησή τους, πάντως, δεν συμμερίζονται οι πολίτες, καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού είναι 70 άτομα την εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων έχει φτάσει τις 365.000.
Στρ. Πλωμαρίτης, γιατρός του ΕΣΥ
«Ο κόσμος ζητεί απαντήσεις»
«Ο κόσμος περιμένει απαντήσεις από τους υπεύθυνους για τα... πολεμικά ανακοινωθέντα και την τρομοκρατία για τη νέα γρίπη. Το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν απολογισμό».Η πρόταση προέρχεται από τον γιατρό του ΕΣΥ Στρατή Πλωμαρίτη. Τον περασμένο Νοέμβριο, ο κ. Πλωμαρίτης είχε παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της επιτροπής πανδημίας του Νοσοκομείου Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της νέας γρίπης. Μιλώντας στο «Εθνος», κρατά χαμηλούς τόνους, θεωρώντας ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας στον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων Δημόσιας Υγείας:
«Αυτό που πρέπει να μείνει σε όλους μας είναι πως όταν έχουμε να διαχειριστούμε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Δεν χρειάζονται υστερίες και κραυγές από πουθενά. Χρειάζεται καθαρό μυαλό και συγκροτημένη σκέψη».
Κάνοντας τον απολογισμό της υπόθεσης, θεωρεί ότι ήταν υπερβολικοί όσοι έσπευσαν να «σπρώξουν» ένα εμβόλιο με τον συγκεκριμένο τρόπο: «Η τρομοκρατία που ασκήθηκε ήταν -κατά τη γνώμη μου- ένα μεγάλο λάθος. Δεν ήταν τυχαία η άρνηση του κόσμου να πειθαρχήσει και να δεχτεί τη χειραγώγηση, παρότι πιέστηκε ολόκληρη η κοινωνία και κάθε άνθρωπος ξεχωριστά.
Οταν, για παράδειγμα, έλεγαν οι υπεύθυνοι ότι δεν είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των έξι μηνών, αλλά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους, υπήρχε πίεση. Σκεφτείτε σε πόσο δύσκολη θέση ερχόταν ο γονιός, ο παππούς ή ο φίλος της οικογένειας».
Πρέπει να μιλήσουμε στον κόσμο -σημειώνει- να κάνουμε απολογισμό. Τόσο η υπουργός Υγείας όσο και το συμβούλιο πανδημίας. Οχι για να απαξιωθούν άνθρωποι, αλλά για να βγάλουμε συμπεράσματα, τώρα που είμαστε μακριά από την πίεση των γεγονότων και έχουμε ακούσει κι άλλα πράγματα.
Για «σκάνδαλο του αιώνα» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Υγείας
«Ψεύτικη» η πανδημία, όλα έγιναν για το κέρδος
Ενα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σκάνδαλα του αιώνα χαρακτηρίζει τον συναγερμό για την πανδημία της γρίπης ο προεδρεύων της επιτροπής Υγείας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δρ Wolfgang Wodarg.
Ο δρ Wodarg χαρακτηρίζει την πανδημία «ψεύτικη» και εκτιμά ότι προκλήθηκε από τις φαρμακοβιομηχανίες που ήθελαν να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από τον παγκόσμιο φόβο.
Κατηγόρησε τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι επηρέασαν την απόφαση του ΠΟΥ να κηρύξει πανδημία και κατήγγειλε ότι ομάδα στελεχών του Οργανισμού σχετίζεται στενά με φαρμακοβιομηχανίες.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση στελέχους του ΠΟΥ που λάμβανε αποφάσεις την εποχή της επιδημίας της γρίπης των πτηνών και ο οποίος ανέλαβε στη συνέχεια υψηλόβαθμη θέση σε μία από τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια.
Σύμφωνα με τον Wodarg, η νέα γρίπη είναι είδος γρίπης σαν τα συνηθισμένα και η μεγάλη «καμπάνια πανικού» που παρατηρήσαμε αποτέλεσε χρυσή ευκαιρία για εκπροσώπους εργαστηρίων που γνώριζαν ότι θα «κέρδιζαν το λαχείο» σε περίπτωση κήρυξης πανδημίας.Εκτιμά ότι μία ομάδα ανθρώπων στον ΠΟΥ σχετίζεται πολύ στενά με τις φαρμακοβιομηχανίες και πως η επιρροή τους ενδέχεται να οδήγησε τον Οργανισμό σε χαλάρωση του ορισμού μιας πανδημίας. Ο δρ Wodarg ανέφερε ότι τα εμβόλια κατά της νέας γρίπης παρασκευάστηκαν πολύ σύντομα και ορισμένα συστατικά δεν εξετάστηκαν επαρκώς.
Θεωρεί πως έφτασε η ώρα να απαιτήσουμε από τις κυβερνήσεις να εμποδίσουν να συμβεί στο μέλλον άλλη κήρυξη ψεύτικης πανδημίας. Πρέπει να σιγουρευτούμε -σημείωσε- ότι οι άνθρωποι μπορούν να βασίζονται στην ανάλυση και τη γνώση των εθνικών και διεθνών δημόσιων οργανισμών, οι οποίοι έχασαν την αξιοπιστία τους. Η ατμόσφαιρα πανικού οδήγησε τις κυβερνήσεις σε αποθήκευση εμβολίων και φαρμάκων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Με θάρρος