Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Το σχέδιο για τις συντάξεις


Στην πενταετία 2008 - 2012 θα εφαρμόζεται το ισχύον καθεστώς. Με τον νέο τρόπο η περίοδος μέχρι το 2018. 

 

Μεικτό σύστημα για τον υπολογισμό των συντάξεων το 2018 προωθεί το υπουργείο Εργασίας, με τις αλλαγές να «κλειδώνουν» εντός των επόμενων δέκα ημερών. Σε μια προσπάθεια σταδιακής εφαρμογής των αλλαγών εξετάζεται το ενδεχόμενο τα μισά χρόνια ασφάλισης να υπολογίζονται με το σημερινό καθεστώς και τα άλλα μισά με το νέο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το 2018 οι συντάξεις στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα υπολογίζονται με βάση την τελευταία δεκαετία. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο για έναν ασφαλισμένο που θα βγει στη σύνταξη το 2018:
 
* Τα πρώτα πέντε χρόνια -για παράδειγμα από το 2008 έως και το 2012- θα υπολογίζονται με το ισχύον καθεστώς.
    
* Τα τελευταία πέντε χρόνια -δηλαδή από το 2013 έως το 2018- θα υπολογίζονται με το νέο καθεστώς, που προβλέπει τη χορήγηση βασικής σύνταξης σε συνδυασμό με κίνητρα παραμονής στην εργασία.

Αυτή τη στιγμή στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για τους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξεις από το 2018. Οι συντελεστές αυτοί θα ξεκινούν από τα 15 έτη και θα φτάνουν τα 40 έτη υπηρεσίας, ενώ θα κλιμακώνονται ανά πενταετία (π.χ. από το 1% έως το 2%).

Οσον αφορά τη βασική σύνταξη, με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να είναι 360 ευρώ. Το ποσό αυτό θα δικαιούνται όσοι έχουν συμπληρώσει 15 έτη ασφάλισης, αλλά και οι ανασφάλιστοι, εφόσον πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια που θα τεθούν.

Σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης θα έχει σύσκεψη με κεντρικό θέμα τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Στόχος είναι οι αλλαγές στις συντάξεις να ολοκληρωθούν το 2030, οπότε και θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.

Πάντως, επιμέρους ρυθμίσεις θα «τρέξουν» και πριν από το 2018, καθώς τα μεγάλα Ταμεία δίνουν μάχη με τα ελλείμματα. Για παράδειγμα από το 2011 αναμένεται να αυξηθεί από το 4,5% στο 6% το πέναλτι για κάθε έτος πρόωρης «εξόδου» από τον δημόσιο τομέα.

Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περάσει από τη Βουλή στα μέσα Μαΐου. Σημειώνεται πως μέχρι τις 17 Απριλίου θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης (στην ιστοσελίδα opengov).

    * Χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος -που νοσηλεύεται στο ΝΙΜΤΣ- πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για το Ασφαλιστικό με τον Γ. Κουτρουμάνη, τους γενικούς γραμματείς και τους διοικητές των τριών μεγάλων Ταμείων.

ΑΔΕΔΥ: Προχωρά σε νέες κινητοποιήσεις.

Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρά η ΑΔΕΔΥ για τους μισθούς και το Ασφαλιστικό. Την Παρασκευή το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει την προκήρυξη απεργίας το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, ενώ θα υπάρξουν και άλλες μορφές κινητοποιήσεων (π.χ. συγκεντρώσεις). Μάλιστα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινό πλαίσιο δράσης και με τη ΓΣΕΕ, που συνεδριάζει την Παρασκευή.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails