Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Tο νομοσχέδιο για το νέο Ασφαλιστικό

Η εισήγηση Λοβέρδου και οι διατάξεις που εγκρίθηκαν από το υπουργικό Συμβούλιο.



Ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2018 με θέσπιση βασικής σύνταξης στα 360 ευρώ (με τα σημερινά δεδομένα) και ανταποδοτικής σύνταξης το ύψος της οποίας θα εξαρτάται και θα καθορίζεται από τις ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης από 1/1/2018 προβλέπεται ενοποίηση των κλάδων κύριας ασφάλισης σε τρεις, μισθωτών, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Παράλληλα, από το 2013 οι νεοεισερχόμενοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ.

Ακόμη προβλέπεται από 1/1/2011, «ποινή» μείωσης της σύνταξης κατά 6% για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ νομοθετούνται κίνητρα παραμονής στην αγορά εργασίας ακόμη και για 40 χρόνια.

Επιπλέον προβλέπεται η εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους από το 2013.

Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (παραμένει το γενικό όριο συνταξιοδοτησης στο 65ο), ενώ παραμένει το δικαίωμα αποχώρησης με 37 χρόνια εργασίας ανεξαρτήτως ηλικίας.

Απαγορεύεται η εφαρμογή προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και επίσης προβλέπεται αναπροσαρμογή της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails