Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

«Ο Μέγας Αλέξανδρος και η διεύρυνση του κόσμου»

Εκθεση με 400 αρχαία αντικείμενα που σχετίζονται με τον έλληνα στρατηλάτη εγκαινιάζεται στις 2 Οκτωβρίου στο Μανχάιμ.

Αφιερωμένη στον Μέγα Αλέξανδρο και στη συμβολή του στο άνοιγμα των οριζόντων της εποχής του προς την Ανατολή είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 2 Οκτωβρίου στο Μανχάιμ της Γερμανίας, στο Reiss- ΕngelhornΜuseum. «Ο Μέγας Αλέξανδρος και η διεύρυνση του κόσμου» είναι ο τίτλος της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 αρχαία αντικείμενα που προέρχονται από μουσεία της Γερμανίας αλλά και από το Εθνικό Μουσείο Αρχαιοτήτων του Τατζικιστάν, το Εθνικό Μουσείο του Αφγανιστάν στην Καμπούλ, το Λούβρο, το Βρετανικό Μουσείο, το Ερμιτάζ και από το Πρωσικό Ιδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Βερολίνου. Μάλιστα ορισμένα από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη.


Η έκθεση στοχεύει στην παρουσίαση της προσωπικότητας του Αλεξάνδρου. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το μουσείο, «η σύντομη ζωή του, η προσωπικότητα, η μυθική εκστρατεία του εναντίον των Περσών και η τεράστια επίδραση που είχε στις χώρες τις οποίες κατέκτησε, έχουν εμπνεύσει αμέτρητες ιστορίες και θρύλους για περισσότερα από 2.000 χρόνια». Στην έκθεση άλλωστε παρουσιάζεται όχι μόνο το δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας του Αλεξάνδρου, αλλά και οι περιοχές τις οποίες κατέκτησε (πριν και μετά την εκστρατεία του).

Ανάμεσα στα εκθέματα συγκαταλέγονται ένα πορτραίτο του Αλεξάνδρου που βρέθηκε στο Τίβολι της Ρώμης (ρωμαϊκό αντίγραφο από γλυπτό του 330 π.Χ.), πολλά χρυσά μετάλλια από την Αίγυπτο και αλλού στα οποία απεικονίζεται ο Αλέξανδρος ως κυρίαρχος του κόσμου (α΄ μισό του 3ου αιώνα π.Χ.), μία χρυσή πόρπη από το Τατζικιστάν (2ος αιώνας π.Χ.), ανάγλυφο από την Περσέπολη κ.ά. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το τμήμα του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο.

Πηγή
Related Posts with Thumbnails