Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Σανίδα σωτηρίας στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Η Ε.Ε. δημιουργεί τεχνητή έλλειψη με αποθήκευση 110.000 τόνων προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές. Στις αποθήκες της κοινότητας αναμένεται να οδηγηθούν περίπου 110.000 τόνοι έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιόλαδου της περιόδου 2008-9, προκειμένου να επανέλθει ισορροπία στην αγορά που πιέζεται από την παρατεταμένη μείωση των τιμών παραγωγού.

Ενδεικτικό είναι ότι σε βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού το τελευταίο δωδεκάμηνο υπέστησαν κυριολεκτικά «καθίζηση» καθώς μειώθηκαν περισσότερο από 40%.
Το μέτρο αυτό αναμένεται να ανακουφίσει χιλιάδες Ελληνες παραγωγούς καθώς οι τιμές από τον περασμένο Απρίλιο για το έξτρα παρθένο είναι καθηλωμένες στο 1,70 ευρώ/κιλό, έναντι 2,60 ευρώ/κιλό το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Αντίστοιχα, οι τιμές στο παρθένο ελαιόλαδο υποχώρησαν στα 1,40 ευρώ/κιλό έναντι 2,2 ευρώ/κιλό που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
«Αντίδοτο» Το μέτρο της «ιδιωτικής αποθεματοποίησης» ελαιολάδου, ζητούσαν εδώ και αρκετούς μήνες να εφαρμοστεί στη χώρα μας οι ελαιοκομικοί φορείς ως «αντίδοτο» στις πιέσεις που δέχονται οι τιμές του προϊόντος.

Συνεχίζεται
εδώ
Related Posts with Thumbnails