Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Πρωτιά για τον... Ρούλη των ρομπότ

ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ 1ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Εφτιαξαν τον δικό τους... «Wall-e» και κατέκτησαν την 1η θέση! Πέντε μαθήτριες του Ράλλειου Πειραματικού Γυμνασίου Θηλέων Πειραιά, με την αρωγή των καθηγητών τους, κατάφεραν να δημιουργήσουν με τα πασίγνωστα Lego ένα ικανό ρομποτάκι και να διακριθούν στον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ρομποτικής, που έγινε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στις αρχές Μαΐου.

Οι «Power girls», κρατώντας το ρομποτάκι τους, ποζάρουν συντροφιά με τους καθηγητές τους Α. Παχούλη και Γ. Τούρλο. «Ο δικός τους "Wall-e" είναι... yo!». Μπορεί ο... Ρούλης τους, όπως τον αποκαλούν, να υστερούσε σε εμφάνιση και να μην ήταν τελικά τόσο εντυπωσιακός όσο οι αντίπαλοί του, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε, η επιστήμη της τεχνολογίας δεν επιβραβεύεται από την πολυπλοκότητα αλλά από τη λειτουργικότητα. «Και εκεί ήμασταν οι καλύτεροι!», λένε με περηφάνια, ενώ δεν κρύβουν την ανυπομονησία τους για το ταξίδι στην Κορέα τον προσεχή Νοέμβριο, όπου θα διαγωνιστούν πια σε παγκόσμιο επίπεδο.



Οι πέντε μαθήτριες-νικήτριες, η Κωνσταντίνα Αντιμαχίτη από την Γ' τάξη Γυμνασίου και οι Διάνα Βουτυράκου, Τζώρτζια Κουβουτσάκη, Καλλιόπη Τσαρνά, Ιριδα Κάραλη από τη Β', με προπονητές τους καθηγητές Αγνή Παχούλη (Πληροφορική) και Γιάννη Τούρλο (Τεχνολογία) λάμπουν από χαρά. Μαζί με τον... Ρούλη, μας υποδέχθηκαν στο σχολείο τους και μας μίλησαν για την ανεπανάληπτη -όπως λένε- εμπειρία τους!

Φορώντας την εμφάνισή τους, μια ροζ μπλούζα που γράφει το όνομα της ομάδας τους, οι «Power girls» στέκονται με καμάρι γύρω από τον δικό τους «Wall-e» και μας τον συστήνουν:
Ο Ρούλης τους έχει διαστάσεις 25cmx25cmx25cm και το βάρος του δεν ξεπερνά το ένα κιλό. Πάνω του στέκεται ένα ανθρωπάκι που φορά το καπέλο του στραβά. «Γι' αυτό και λέμε ότι είναι... yo!,» μας εξηγούν και με ένα στόμα μάς λένε το σύνθημα που έβγαλαν για χάρη του: «Εχουμε τον Ρούλη που είναι yo και θα μας βγάλει πρώτους στον διαγωνισμό!»



«Οταν είδαμε τα άλλα ρομποτάκια στον διαγωνισμό, τρομάξαμε. Ηταν πιο εντυπωσιακά σε σχέση με τον δικό μας. Ο Ρούλης, όμως, ήταν το μοναδικό που κατάφερε να ολοκληρώσει την αποστολή-διαδρομή. Κερδίσαμε, αν και δεν καταφέραμε να πιάσουμε μπαλάκια. Ηταν μια ανεπανάληπτη εμπειρία για μας», μας λένε.

«Αν και ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε γύρω στα Χριστούγεννα, εμείς το μάθαμε τον Μάρτιο», μας λένε οι προπονητές-καθηγητές τους Αγνή Παχούλη και Γιάννης Τούρλος. «Ηταν μια πρόκληση για όλους μας αφού δεν υπήρχε αρκετός χρόνος. Δουλεύαμε πάρα πολλές ώρες στο σχολείο αφού το ρομποτάκι έπρεπε όταν πάει στον διαγωνισμό να εκτελέσει μια αποστολή. Να διανύσει, δηλαδή, μια απόσταση 2,5m, να πιάσει μερικά μπαλάκια του πινγκ πονγκ και να τα επιστρέψει στη βάση εκκίνησης».


Στον διαγωνισμό, για την κατηγορία του Γυμνασίου, συμμετείχαν συνολικά εννέα σχολεία. Σύμφωνα με τους κανόνες, κάθε ομάδα έπρεπε να αγοράσει ένα κουτί της Lego (περιελάμβανε κομμάτια συναρμολόγησης, κεντρική μονάδα με επεξεργαστή και μνήμη καθώς και λογισμικό) και να φτιάξει το δικό της ρομποτάκι. Το κόστος του εξοπλισμού για την ομάδα του Ραλλείου ανέλαβαν το περιοδικό Power Techniques και η εταιρεία Option Press, που χορήγησαν την προσπάθειά τους. Γι' αυτό και οι μαθήτριες θέλησαν να τους τιμήσουν και έβγαλαν το ρομποτάκι τους Ρούλη. «Από το Powerούλης!»


ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΕΡΗ bernata@enet.gr


Πηγή

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails