Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Κληρονόμοι σπάνιων νοσημάτων

Σπάνια νοσήματα όπως η αταξία του Φρίτραϊχ, η αμυλοείδωση, η κυστική ίνωση και η πολυκυστική νόσος των νεφρών εμφανίζονται σε αυξημένη συχνότητα σε κάποιες περιοχές του νησιού μας.



Ένας κοινός πρόγονος είναι συνήθως η βασική αιτία για την εμφάνιση σπάνιων παθήσεων σε μικρές κλειστές κοινωνίες, όπως η Κύπρος. Πρόκειται για το φαινόμενο του «ιδρυτή», το οποίο, αν και για τους περισσότερους από εμάς είναι άγνωστο, οι επιστήμονες το έχουν αναλύσει και έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το ρόλο που διαδραματίζει στην εκδήλωση σπάνιων κληρονομικών νοσημάτων.

Παράδοξο θεωρείται το γεγονός ότι οι παθήσεις χαρακτηρίζονται μεν σπάνιες, αλλά επηρεάζουν μεγάλο αριθμό ασθενών (6-8% του πληθυσμού). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 35 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες υποφέρουν από σπάνια νοσήματα.
Στην Κύπρο ο αριθμός των ασθενών φθάνει τις 50.000. Στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενειών περιλαμβάνονται παθήσεις που επηρεάζουν λιγότερο από έναν στους 2.000 κατοίκους και διεθνώς έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον 8.000 διαφορετικές ασθένειες.

Συνεχίζεται
εδώ
Related Posts with Thumbnails