Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Η Ευρώπη πιέζει την Τουρκία για το κύμα λαθρομεταναστών


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις πιέσεις της προς την Αγκυρα προκειμένου να αλλάξει στάση στο θέμα της επανεισδοχής των λαθρομεταναστών, που διέρχονται από το έδαφός της καθ' οδόν προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οπως μάλιστα δηλώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ζακ Μπαρό, το θέμα θα τεθεί με έντονο τρόπο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ενωσης με την Τουρκία.




Το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα προερχόμενοι από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ανάγεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μείζον θέμα, που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.
Απασχόλησε δε ειδική συνάντηση των επιτρόπων χθες στις Βρυξέλλες εν όψει της κατάθεσης, σήμερα, εισήγησης στους υπουργούς Εσωτερικών των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να εγκριθεί πακέτο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Προς ανακούφιση της Ελλάδας, αλλά και της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Κύπρου, που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, ο κ. Μπαρό κάνει γνωστό ότι θα ζητήσει άμεσα από τα κράτη του Βορρά να δεχθούν στο έδαφός τους μέρος των αιτουμένων ασύλου, που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτές τις χώρες.
Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι και η επίσκεψη στην Αθήνα της υφυπουργού Δικαιοσύνης της Ολλανδίας κ. Νεμπαχάτ Αλμπαραγιάκ προκειμένου να ενημερωθεί και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος του προβλήματος. Σε συνέντευξή της στην «Κ», η κ. Αλμπαραγιάκ διαφωνεί με τη μεταφορά λαθρομεταναστών σε άλλα κράτη της Ε.Ε. και επισημαίνει ότι η χώρα της και η Ενωση θα βοηθήσουν την Ελλάδα να υιοθετήσει σύντομες διαδικασίες στην εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου με νομικές εγγυήσεις.

Πηγή
Related Posts with Thumbnails