Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Επιδότηση 35% για αγορά κλιματιστικών


Πρόγραμμα για την απόσυρση παλαιών ενεργοβόρων οικιακών συσκευών κλιματισμού παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην απόσυρση παλαιών και ενεργοβόρων εν λειτουργία οικιακών κλιματιστικών με αντίστοιχη επιδότηση αγοράς νέας συσκευής υψηλών ενεργειακών προδιαγραφών. Θα ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου και θα έχει χρονική διάρκεια έξι μηνών.

Ο προϋπολογισμός της δράσης είναι 15εκ€ και το ποσοστό επιδότησης θα είναι 35% επί της τιμής του καινούριου, με μέγιστη δυνατή επιδότηση τα 500€, καθώς και με περιορισμό σε 2 κλιματιστικά σε κάθε πολίτη.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στο μέγεθος του κλιματιστικού, επιδοτούνται από 9.000 μέχρι 24.000BTU, αλλά υπάρχει η βασική προϋπόθεση της υψηλής ενεργειακής κλάσης (inverter A ή Β στις μεγάλες συσκευές).

Ο βασικός στόχος της δράσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα κυρίως στην περίοδο της καλοκαιρινής αιχμής, κάτι που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον, αλλά και για την οικονομία μας συνολικά.
«Με απλές πράξεις που έχουμε επιβεβαιώσει και μπορείτε να δείτε και μόνοι σας καταλήγουμε ότι θα έχουμε σχεδόν 20GWh εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή η μείωση αυτομάτως σημαίνει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 20.000 τόνους ετησίως», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Πηγή
Related Posts with Thumbnails