Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

"Τα νεφρά του Ναπολέοντα"

Ο Ναπολέων δηλητηριάστηκε ή πέθανε από καρκίνο του στομάχου; Ο Αρνε Σόρενσεν συνταξιούχος γιατρός έχει διαφορετική γνώμη για το θάνατο του πρώην αυτοκράτορα και υποστηρίζει μετά από έρευνες πενήντα χρόνων ότι αιτία του θανάτου του ήταν ένα πρόβλημα στα νεφρά.Ο 82χρονος νεφρολόγος, αυθεντία στην αιμοκάθαρση τη δεκαετία του '60, έχει μελετήσει τουλάχιστον 500 βιβλία για τον Ναπολέοντα, δηλώνει πως έχει εντοπίσει τα αίτια του θανάτου του, διορθώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορία.
Στο βιβλίο του με τίτλο "Τα νεφρά του Ναπολέοντα", ο Σόρενσεν καταρρίπτει όλους τους μύθους και επισημαίνει πως ο 51χρονος Ναπολέων πέθανε από σοβαρές βλάβες στα νεφρά. "

Δεν είμαι ιστορικός, αλλά ένας γιατρός παθιασμένος με την ιστορία που μελέτησε την υγεία του Ναπολέοντα από τα παιδικά του χρόνια ως το θάνατό του", εξηγεί.
Επικεφαλής του νοσοκομείο του Ααλμποργκ για 28 χρόνια και πατέρας πέντε παιδιών έχει στην κατοχή του περίπου 2.000 κείμενα για το Ναπολέοντα. Υποστηρίζει πως η ασθένειά του είχε "σημαντικές επιπτώσεις στις αποφάσεις του στα πεδία των μαχών". Αναλύοντας τον κύκλο της εξέλιξης της ασθένειας του σε συνδυασμό με τις μάχες που έδωσε ο Ναπολέων, ο Σόρενσεν εντοπίζει μια στενή σχέση.

"Και στις εξήντα μάχες, είχε τα ίδια συμπτώματα που επηρέαζαν την κρίση του. Παρέμενε απαθής και απών και ειδικά στη μάχη του Βατερλό ήταν "μουδιασμένος και αναποφάσιστός".
"Ο Ναπολέων είχε προβλήματα υγείας από τα τρία του χρόνια. Ήταν επιθετικός με τους συμμαθητές του και δύσκολος χαρακτήρας", αποκαλύπτει ο Σόρενσεν επικαλούμενος μαρτυρίες της μητέρας του γάλλου αυτοκράτορα. "Είχε σοβαρά προβλήματα στο ουροποιητικό του σύστημα όλη του τη ζωή", τονίζει. Σύμφωνα με τον δανό γιατρό ο Ναπολέων έπασχε από στένωση των ουρητήρων και από χρόνιες μολύνσεις εξαιτίας της ατροφικής ουροδόχου κύστης, προβλήματα που οδήγησαν σε μοιραίες για τη ζωή του επιπλοκές. "Ήταν ένας άνθρωπος σε αξιολύπητη κατάσταση, όμως έκρυβε την αρρώστια του όπως όλοι οι μεγάλοι άντρες, για παράδειγμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούσβελτ που πέθανε από καρκίνο στον εγκέφαλο.

ΠΗΓΗ
Related Posts with Thumbnails