Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Τα παραμύθια βοηθούν στην ανάπτυξη των παιδιών.



Σχεδόν τα δύο τρίτα των μικρών παιδιών θέλουν από τους γονείς τους να περνούν περισσότερο χρόνο διαβάζοντας τους παραμύθια πριν κοιμηθούν, ενώ τα περισσότερα προτιμούν την εξιστόρηση της μαμάς από του μπαμπά. Η νέα έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών είναι τα περισσότερο «διψασμένα» για παραμύθια, ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά ηλικίας 3-8 ετών χαρακτήρισαν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ως την πιο αγαπημένη ασχολία με τους γονείς τους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη θέση του παραμυθιού ως διαδικασία εκμάθησης και συναισθηματικής σύνδεσης με τους γονείς»
ανέφερε ο παιδοψυχολόγος Ρίτσαρντ Γούλφσον, επικεφαλής της μελέτης. Το διάβασμα παραμυθιού πριν τον ύπνο βρέθηκε στην πρώτη θέση προτιμήσεων των μικρών παιδιών, πάνω από την παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα βιντεοπαιχνίδια, ενώ 82% των παιδιών δήλωσε ότι το διάβασμα ενός παραμυθιού τα βοηθά να κοιμηθούν καλύτερα.


Σε ότι αφορά τον αγαπημένο… «παραμυθά», οι μητέρες βρίσκονται στην πρώτη θέση, αφού χρησιμοποιούν διαφορετικές φωνές όταν αναφέρονται σε διαφορετικούς χαρακτήρες, ή κάνουν δικούς τους ήχους για να προσθέσουν αληθοφάνεια στην ιστορία. «Αν και είναι δύσκολο για τους γονείς να διαθέσουν χρόνο στα παιδιά τους για το διάβασμα ενός παραμυθιού πριν τον ύπνο, ωστόσο αυτές οι στιγμές βοηθούν στην ισχυροποίηση των δεσμών και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών», σχολίασε ο Γούλφσον.


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Related Posts with Thumbnails