Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Ισραήλ: Αναγνώριση υπό όρους



Ετοιμος να δεχτεί την ίδρυση ενός αποστρατικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους που θα αναγνωρίσει το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού, δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου. "Αν λάβουμε διεθνείς εγγυήσεις για την αποστρατικοποίηση και οι Παλαιστίνιοι αναγνωρίσουν το Ισραήλ ως το κράτος του εβραϊκού λαού, τότε θα πετύχουμε μια λύση βασισμένη σε ένα αποστρατικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ", τόνισε. "Ο καθένας με τη σημαία του, με τον εθνικό του ύμνο.

Το έδαφος που θα δοθεί στους Παλαιστίνιους θα είναι χωρίς στρατό, χωρίς έλεγχο του εναερίου χώρου, χωρίς την προώθηση σε αυτό όπλων, χωρίς τη δυνατότητα να δημιουργηθούν συμμαχίες με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου", πρόσθεσε. "Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις και τις εγγυήσεις, νωρίτερα ή αργότερα, θα έχουμε ένα νέο Χαμαστάν εδώ", είπε υποδηλώνοντας την κυριαρχία της ισλαμιστικής Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
"Οι αποχωρήσεις που το Ισραήλ διεξήγαγε κατά το παρελθόν δεν άλλαξαν αυτήν την πραγματικότητα", τόνισε αναφερόμενος στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ μετά την αποχώρηση από το Λίβανο το 2000 και εκείνες της Χαμάς μετά την αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005.

Ο Νετανιάχου απέκλεισε επιστροφή των παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ, δηλώνοντας ότι το πρόβλημά τους πρέπει να επιλυθεί "εκτός των συνόρων" του εβραϊκού κράτους. "Η επιστροφή τους δεν συνάδει με τη διατήρηση του Ισραήλ ως εβραϊκού κράτους", τόνισε. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέκλεισε το πάγωμα του εποικισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, όπως ζητεί η διεθνής κοινότητα. "Δεν επιθυμώ την κατασκευή νέων οικισμών ή την κατάσχεση εδαφών, αλλά πρέπει να επιτραπεί στους κατοίκους των (εβραϊκών) οικισμών να ζουν φυσιολογικά", τόνισε αποκλείοντας συνεπώς το πάγωμα της ανέγερσης νέων κατοικιών στους ήδη υπάρχοντες εβραϊκούς οικισμούς, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της "φυσικής ανάπτυξης" του πληθυσμού, όπως δήλωσε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι "τορπιλίζει" όλες τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
"Η ομιλία του τορπιλίζει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στην περιοχή", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. "Εμποδίζει τις προσπάθειες για τη διάσωση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αψηφώντας την αμερικανική κυβέρνηση", πρόσθεσε. Ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, στενός συνεργάτης του Μαχμούντ Αμπάς, επέκρινε έντονα τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. "Μίλησε για παλαιστινιακό κράτος αφαιρώντας του την υπόστασή του, αποκλείοντας το πάγωμα του εβραϊκού εποικισμού.

Ζητώντας την αναγνώριση του εβραϊκού χαρακτήρα του Ισραήλ, θέλει οι Παλαιστίνιοι να αποτελέσουν μέρος του παγκόσμιου σιωνιστικού κινήματος"
, δήλωσε ο Ράμπο.
"Θέλει να επιβάλλει μια λύση μη λαμβάνοντας υπόψη τα δικαιώματα των προσφύγων και θέτοντας ως όρο ότι η Ιερουσαλήμ δεν θα είναι η μελλοντική πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους και το κράτος αυτό δεν θα έχει καμιά μορφή κυριαρχίας", τόνισε. "Χρησιμοποίησε τις λέξεις - παλαιστινιακό κράτος - αλλά στην ουσία θέλει ένα ισραηλινό προτεκτοράτο", επισήμανε. Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας κατήγγειλε τη "ρατσιστική και εξτρεμιστική ιδεολογία" του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ομπάμα: Σημαντικο βήμα


Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την ομιλία του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και χαρακτήρισε "σημαντικό βήμα προς τα εμπρός" τη θέση του κ. Νετανιάχου για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους
"Ο πρόεδρος χαιρέτισε το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός που διαφαίνεται στην ομιλία του πρωθυπουργού Νετανιάχου" ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς. "Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει δεσμευτεί υπέρ της λύσης για δύο κράτη, ένα εβραικό κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαίστινιακό κράτος, στην ιστορική γή και για τους δύο λαούς", πρόσθεσε ο κ. Γκιμπς.

"Πιστεύει (ο αμερικανός πρόεδρος) ότι αυτή η λύση μπορεί και πρέπει να εγγυηθεί τόσο την ισραηλινή ασφάλεια όσο και την εκπλήρωση των νόμιμων επιθυμιών των Παλαιστίνιων για ένα δικός τους βιώσιμο κράτος και καλοσωρίζει την ενθάρυνση προς την κατεύθυνση αυτή που περιείχε η ομιλία του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου", κατέληξε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Υπενθυμίζεται ότι ο 59χρονος ισραηλινός πρωθυπουργός πιεζόμενος από τη διεθνή κοινότητα, αποδέχτηκε στην ομιλία του την αρχή για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, θέτοντας ωστόσο κάποιες προϋποθέσεις που απορρίφθηκαν αμέσως από την παλαιστινιακή πλευρά.

Πηγή: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails