Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Διαμαρτυρία της Κύπρου στον ΟΗΕ για τουρκικές παραβιάσεις

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προτίθεται να υποχωρήσει για την εκμετάλλευση του θαλάσσιου χώρου της μπροστά στις τουρκικές απειλές, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στο διεθνή οργανισμό, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ. Στην επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κύπριος αντιπρόσωπος καταγγέλλει την Τουρκία για νέα παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ, οι παραβιάσεις έγιναν στις 27 και 29 Μαΐου όταν τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου που διεξήγαγε εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικές εγκαταστάσεις και όταν την επόμενη μέρα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της περιοχής εκπέμποντας ενοχλητικά σήματα.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται επίσης ότι «τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση, κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από την λήψη κάθε δραστηριότητας στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), ιδιαίτερα όσο αφορά την διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευσης των κυρίαρχων εθνικών της πόρων».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με όλα τα γειτονικά της κράτη και επί τη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του Δικαίου της Θάλασσας. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τηρεί καμία αμφιβολία για την κυριαρχία επί του συνόλου του εδάφους της, επί του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της και για τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της».


Πηγή:kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Related Posts with Thumbnails