Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

Nέο τεστ για το Αλτσχάιμερ


Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ αναφέρουν ότι βρήκαν ένα νέο τεστ πνευματικής ευστροφίας που ανιχνεύει τη νόσο Αλτσχάιμερ με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό, τι το παραδοσιακό τεστ. Η νέα εξέταση ονομάζεται «Έλεγξε τη Μνήμη σου» (Test your Memory, TYM) και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες από τους γιατρούς ως εργαλείο διάγνωσης. Ωστόσο οι Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τώρα μπορεί να γίνει από τους ίδιους τους ασθενείς.



Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα του νέου τεστ είναι περισσότερο ακριβή από εκείνα της εξέτασης που γίνεται μέχρι σήμερα (mini-mental-state examination, MMSE). Όπως αναφέρει ο Jeremy Brown, νευρολόγος από το νοσοκομείο Addenbrooke, τα αποτελέσματα μελέτης σε 540 υγιείς εθελοντές και 139 ασθενείς, δείχνουν ότι η εξέταση TYM ανιχνεύει σε ποσοστό 93% τη νόσο. Το αντίστοιχο ποσοστό για το τεστ MMSE είναι 52%. Το τεστ περιλαμβάνει ερωτήσεις που σχετίζονται με το λεξιλόγιο και τη μνήμη, οι οποίες είναι δύσκολες καθώς απαιτούν από τον ασθενή να θυμηθεί μεγαλύτερες προτάσεις και να χρησιμοποιεί το λεξιλόγιο με διαφορετικούς τρόπους.

Επίσης, περιλαμβάνει δυο εργασίες που σχετίζονται με την οπτική αντίληψη των σχέσεων χώρου μεταξύ των αντικειμένων, οι οποίες θεωρούνται πολύ σημαντικές για την διάκριση της νόσου Αλτσχάμερ από άλλα προβλήματα μνήμης.
Ενδεικτικά, στο τεστ υπάρχουν ερωτήσεις και ασκήσεις όπως: πότε ξεκίνησε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, αριθμήστε τέσσερα πράγματα που ξεκινούν με το γράμμα S , κάντε τις μαθηματικές πράξεις 20-4, 16+17, 8x6, 4+15-17 κ.α. «Αν και είναι μια απλή εξέταση που μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον ασθενή, δεν πρέπει να γίνεται στο σπίτι. Είμαστε ευχαριστημένοι που αναπτύξαμε κάτι το οποίο μπορεί να βελτιώσει την πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Πιστεύουμε ότι θα είναι πιο εύκολο να χρησιμοποιηθεί και σε ανθρώπους που δεν έχουν την αγγλική ως μητρική γλώσα», σχολιάζει ο δρ. Brown.

Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τεστ είναι ότι η εξέταση είναι πολύ εύκολη και ενδεχομένως να μην διαγιγνώσκονται όλες οι περιπτώσεις που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της νόσου, καθώς η φαρμακευτική θεραπεία με αναστολείς χολινεστεράσης είναι περισσότερο αποτελεσματική. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην διαδικτυακή σελίδα του BMJ.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails