Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Μικρογονιμοποίηση και λαπαραροσκοπικό drilling πολύτιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Πολύτιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών αποτελούν οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με μία εξελιγμένη τεχνική, τη μικρογονιμοποίηση, και το λαπαροσκοπικό drilling ωοθηκών.

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι μια πάθηση που εμφανίζει το 5% έως 10% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας στο δυτικό κόσμο και χαρακτηρίζεται από διαταραχές της έμμηνης ρύσης και της ωοθυλακιορρηξίας, αυξημένη ποσότητα ανδρογόνων στο αίμα (υπερανδρογοναιμία) και πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.


Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να εμφανίζουν καθυστέρηση της εμμηναρχής, διαταραχές της έμμηνης ρύσης, δασυτριχισμό, σμηγματόρροια, ακμή, αλωπεκία, παχυσαρκία και υπογονιμότητα. Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια του επιστημονικού συμποσίου με θέμα «Ενδοκρινολογία αναπαραγωγής: Θέματα αιχμής στη γυναίκα και στον άνδρα» που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, απαραίτητη προϋπόθεση για τη διάγνωση του συνδρόμου είναι ο αποκλεισμός καταστάσεων, που προκαλούν παρόμοιες διαταραχές, όπως η συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων, η υπερπρολακτιναιμία και τα νεοπλάσματα των επινεφριδίων ή των ωοθηκών, που εκκρίνουν ανδρογόνα.


Θεραπευτικές προσεγγίσεις


Η σχετικά πρόσφατη σύνδεση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών με το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που περιλαμβάνει εξαιρετικά διαδεδομένες κλινικές οντότητες, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία και η παχυσαρκία, άνοιξε νέους ορίζοντες τόσο για τη διερεύνηση της αιτιολογίας και των μακροχρόνιων επιπτώσεων του συνδρόμου, όσο και για τη θεραπευτική του προσέγγιση.
Μία από τις μεθόδους αντιμετώπισης του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι το λαπαροσκοπικό drilling ωοθηκών.

Πρόκειται για μία χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία, με τη συνδρομή του λαπαροσκόπιου, καυτηριάζονται οι ωοθήκες με τη βοήθεια ειδικής διαθερμίας, με σκοπό την αποκατάσταση της ωοθυλακιορρηξίας. Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του συνδρόμου παίζουν και οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπου εκτός από την κλασική εξωσωματική γονιμοποίηση, χρησιμοποιείται και η μικρογονιμοποίηση (Intra-Cytoplasmic Sperm Injection - ICSI), μια πιο εξελιγμένη τεχνική.
Εξάλλου η αλλαγή του τρόπου ζωής, η ισορροπημένη διατροφή, η σωματική άσκηση, η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του σώματος ή και η απώλεια τεσσάρων έως πέντε κιλών μπορούν να βελτιώσουν πολλά από τα προβλήματα, που παρατηρούνται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, όπως οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης και η υπερτρίχωση.

Όσον αφορά στη φαρμακευτική αντιμετώπιση του συνδρόμου οι ευαισθητοποιητές ινσουλίνης και η κιτρική κλομιφένη χρησιμοποιούνται ως φάρμακα πρώτης γραμμής σε γυναίκες με διαταραχές της ωοθυλακιορρηξίας, ενώ οι γοναδοτροπίνες, οι GnRH-αγωνιστές και οι GnRH-ανταγωνιστές χρησιμοποιούνται για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας σε γυναίκες, στις οποίες οι προηγούμενες μέθοδοι δεν έχουν αποβεί αποτελεσματικές.


Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Related Posts with Thumbnails