Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Γερμανία - Ένας ιατροδικαστής, με ελληνικές ρίζες, υποστηρίζει πως η σορός της Ρόζας Λούξεμπουργκ δεν βρίσκεται στον τάφο της

Σε μια ανακοίνωση που προκάλεσε αίσθηση και πέραν των γερμανικών συνόρων, προχώρησε ένας Βερολινέζος ιατροδικαστής, με ελληνικές ρίζες. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πρόκειται για το βραβευμένο εγκληματολόγο Μιχάλη Τσόκο, που υποστηρίζει πως το πτώμα της δολοφονημένης επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ δεν βρίσκεται στον τάφο της στο Βερολίνο, όπου χιλιάδες άνθρωποι αφήνουν κάθε χρόνο κόκκινα γαρίφαλα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσόκο, που είναι και διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής και Εγκληματολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Σαριτέ»,
η σορός της Λούξεμπουργκ εξακολουθεί να βρίσκεται στα υπόγεια του Μουσείου Ιατρικής Ιστορίας του Βερολίνου, στο πανεπιστήμιο Χούμπολντ. Όπως είπε, «το ισχυρότερο επιχείρημα γι’ αυτήν την υπόθεση είναι η έκθεση νεκροψίας του 1919».

Μιλώντας στη «ΝΒ», ο κ. Τσόκος τόνισε χαρακτηριστικά:
«Μετά την ανάγνωσή της κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι ιατροδικαστές τότε δεν είχαν εξετάσει το πτώμα της Ρόζας Λούξεμπουργκ, αλλά μιας άλλης γυναίκας... Εκ γενετής η Λούξεμπουργκ είχε ένα πρόβλημα στο γοφό, που την έκανε να κουτσαίνει, καθώς τα πόδια της είχαν διαφορετικό μήκος. Καμία από αυτές τις ανατομικές ιδιαιτερότητες δεν είχαν διαπιστώσει οι ιατροδικαστές. Αλλά ούτε και τον πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι από μέλος παραστρατιωτικής ομάδας, η οποία προηγουμένως την είχε συλλάβει και βασανίσει».

Πρόσθεσε δε ότι όλα αυτά τα στοιχεία αλλά και πολλά άλλα που αφορούν στη Ρόζα Λούξεμπουργκ, σχετίζονται και με το πτώμα που βρίσκεται εδώ και 90 χρόνια στο υπόγειο του ιατρικού μουσείου του πανεπιστημίου Χούμπολντ. Με αφορμή ορισμένες φήμες που κυκλοφορούσαν, ο Μιχάλης Τσόκος ξεκίνησε να ερευνά αυτήν την υπόθεση πριν από δυόμισι χρόνια. Ήταν η εποχή που ανέλαβε, μόλις 39 ετών, τη διεύθυνση του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής και Εγκληματολογίας του Χούμπολντ.


Πηγη: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails