Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Τα γράμματα του Βαν Γκογκ

Περίπου 120 επιστολές του ολλανδού ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ, που σπάνια επιδεικνύονται στο κοινό, θα εκτεθούν στο ομώνυμο μουσείο στο Άμστερνταμ για τρεις μήνες από τον προσεχή Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσε το Μουσείο Βαν Γκογκ.



«Περίπου 120 αυθεντικά γράμματα θα εκτεθούν δίπλα στα έργα στα οποία αναφερόταν όταν έγραφε ο Βαν Γκογκ», τονίζει στο ανακοινωθέν του το Μουσείο. «Εξαιτίας του χαρακτηριστικού ύφους της γραφής και τα προσωπικά σχέδια, ο θεατής θα έχει την αίσθηση ότι διαβάζει πάνω από τους ώμους του καλλιτέχνη», ο οποίος απεβίωσε στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ, κοντά στο Παρίσι, στις 29 Ιουλίου 1890, σε ηλικία 37 ετών, μετά τον αυτοπυροβολισμό του με πιστόλι στο στήθος.

«Ο θεατής θα γίνει μάρτυρας των ονείρων και των απογοητεύσεών του, της κάθε φιλίας και των καυγάδων του, του αγώνα του κατά της ασθένειάς του και της ακατανίκητης θέλησής του να δημιουργήσει μια τέχνη ικανή να αντισταθεί στον χρόνο», προστίθεται στο ανακοινωθέν του Μουσείου. Είναι η πρώτη φορά που τόσα γράμματα του Βαν Γκονγκ εκτίθενται ταυτόχρονα, τονίζει το Μουσείο, το οποίο έχει στην κατοχή του 800 από τις 902 επιστολές που αποδίδονται στον ζωγράφο. Στην πλειονότητά τους τα γράμματα, που σπάνια έχουν εκτεθεί στο κοινό, εξαιτίας της «ακραίας ευπάθειας και ευαισθησίας τους στο φως», απευθύνονται στον αδελφό του Τεό Βαν Γκογκ. Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 9 Οκτωβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου 2010, οργανώνεται με την ευκαιρία της κυκλοφορίας ενός βιβλίου που θα περιλαμβάνει την πλήρη αλληλογραφία του Βαν Γκογκ και το οποίο εκδίδει το Μουσείο που φέρει το όνομά του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails