Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Σύννεφα (εμφυλίου;) πολέμου στο Λίβανο...

Η νίκη των «φιλοδυτικών» που στηρίζουν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία στις βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου, ανεβάζει ξανά την ένταση στην περιοχή 13:34 mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα Η νίκη των «φιλοδυτικών» που στηρίζουν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία στις βουλευτικές εκλογές του Λιβάνου, ανεβάζει ξανά την ένταση στην περιοχή, καθώς η Χεζμπολάχ που παραμένει ισχυρή αν και στην αντιπολίτευση, σχετικά με το οπλοστάσιό της. Λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων που έφεραν τον συνασπισμό των φιλοδυτικών να καταλαμβάνει 71 έδρες έναντι 57 της παράταξης της οποίας ηγείται το το σιιτικό κόμμα, η Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι «πρέπει η πλειοψηφία να δεσμευτεί στο ότι η "αντίσταση" είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο ζήτημα, ότι τα όπλα της είναι νόμιμα και ότι το Ισραήλ είναι εχθρός».

Η θέση αυτή του βουλευτή της Χεζμπολάχ Μοχάμαντ Ραάντ μπορεί να αναγνωστεί με πολλούς τρόπους, σίγουρα ωστόσο δείχνει ότι στο άμεσο μέλλον η οργάνωση αναμένει (και ετοιμάζεται) να απειληθεί είτε από τους Ισραηλινούς, όπως το καλοκαίρι του 2006, είτε τις κυβερνητικές δυνάμεις του Λιβάνου.
Ειδικά το Ισραήλ και η κυβέρνηση Νετανιάχου, μάλιστα, δεν θα αντιμετωπίσουν... αρνητικά μία νέα έκρηξη βίας στην περιοχή, καθώς θα μεταθέσει και πάλι την διεθνή προσοχή στους ισλαμιστές και το Ιράν που τους στηρίζει, αντί της άρνησής τους να προωθήσουν τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Πηγή: ΤΟ ΕΘΝΟΣ
Related Posts with Thumbnails