Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Κόντρα Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων

Μία... περίεργη κόντρα αναπτύσσεται μεταξύ Πολυτεχνείων και Πανεπιστημίων επειδή ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα φέρουν στον τίτλο τους τη λέξη «μηχανικός» ή επιδιώκουν να μετονομαστούν σε «τμήματα μηχανικών», με στόχο να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν κλάδο με ισχυρά επαγγελματικά δικαιώματα.

«Μπορεί το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο να μην εγγράφει ως μέλη τους αποφοίτους πανεπιστημιακών τμημάτων, όμως έτσι προκαλείται σύγχυση», αναφέρει στην «Κ» ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο οποίος θα είναι ο οικοδεσπότης στα Χανιά της αυριανής συνάντησης πρυτάνεων πολυτεχνείων και κοσμητόρων πολυτεχνικών σχολών. Οπως εξηγεί, οι ηγεσίες των πολυτεχνείων ζητούν τη θέσπιση προϋποθέσεων, υπό τις οποίες η ακαδημαϊκή κοινότητα, η Πολιτεία και το ΤΕΕ θα κάνουν αποδεκτά τα διπλώματα από τα τμήματα μηχανικών.

Ο πρύτανης προτείνει ως προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, τα διορισμένα μέλη ΔΕΠ να είναι στην πλειονότητά τους μηχανικοί στο βασικό πτυχίο. Επίσης, τα μέλη ΔΕΠ, χωρίς βασικό δίπλωμα μηχανικού, να έχουν μεταπτυχιακό και διδακτορικό δίπλωμα σε απολύτως συναφές αντικείμενο. Τέλος, στα πανεπιστημιακά τμήματα να υπάρχουν εργαστήρια για τα μαθήματα μηχανικού. «Σε Τμήμα Μηχανικών ελληνικού πανεπιστημίου υπηρετούν 10 διδάσκοντες εκ των οποίων οι τρεις είναι μηχανικοί. Σε άλλο, από τους 7 μόνον ένας είναι μηχανικός. Το πρόγραμμα σπουδών περιέχει στη μεγάλη πλειονότητα μαθήματα μη μηχανικών», αναφέρει.


Πιστοποιητικά


Επίσης, αύριο θα ανακοινωθεί ότι όλα τα πολυτεχνεία θα χορηγούν στους πτυχιούχους τους πιστοποιητικά στα οποία θα αναφέρεται ότι οι πενταετείς σπουδές τους αντιστοιχούν σε master. Το πιστοποιητικό ήδη λαμβάνουν οι απόφοιτοι ΕΜΠ. Οι πτυχιούχοι μπορούν να το αξιοποιήσουν στο εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα οι πενταετείς σπουδές δεν αναγνωρίζονται ως master.

Του Αποστολου Λακασα


Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Related Posts with Thumbnails