Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

Τα κέντρα υποδοχής και το «χωριό των λαθρομεταναστών»

Ο κ. Μαρκογιαννάκης μελετά λίστα 10 στρατοπέδων στην Αττική, ενώ ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από τοπικούς φορείς. Εμπόδια και προβλήματα παρουσιάζει άμα τη εμφανίσει το μεγαλεπήβολο σχέδιο της κυβέρνησης για τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης.

Το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει τη δημιουργία 2-5 κέντρων υποδοχής σε στρατόπεδα με δυνατότητα παραμονής περίπου 4.000 λαθρομεταναστών, εκτιμά ότι θα χρησιμοποιήσει σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και στις υπόλοιπες διαδικασίες περίπου 14.000 αστυνομικούς, ενώ υπολογίζει το ημερήσιο κόστος διαβίωσης κάθε λαθρομετανάστη σε αυτά τα κέντρα σε 5,7 ευρώ.

Ωστόσο η δημιουργία κέντρων υποδοχής συναντά ήδη τις αντιδράσεις τοπικών φορέων, ενώ τα προβλήματα παραμένουν τόσο στις «εκκαθαριστικές» επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ. όσο και στις διαδικασίες επαναπροώθησης λαθρομεταναστών κυρίως με την Τουρκία, το Αφγανιστάν και πολλές αφρικανικές χώρες. Εγγραφα αστυνομικών υπηρεσιών, τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας, καταγγελίες εμπορικών συλλόγων και πολιτών, ακόμη και μια.... απλή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας ή στο λιμάνι της Πάτρας αρκούν για την περιγραφή του προβλήματος.

Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έχουν φθάσει καταγγελίες ακόμη και για μαζικές επιθέσεις αλλοδαπών, μέρα μεσημέρι, στην οδό Πειραιώς και στους γύρω δρόμους όπου άνοιγαν τις πόρτες ή έσπαζαν τα τζάμια σε δεκάδες ακινητοποιημένα σε φανάρια αυτοκίνητα και έκλεβαν πορτοφόλια, τσάντες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Αλλά ως σήμερα οι διαδοχικές συσκέψεις για το θέμα αυτό στην Αστυνομία ουδέποτε κατέληγαν σε μέτρα. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης έχει ζητήσει τις τελευταίες ημέρες μία λίστα περίπου 10 στρατοπέδων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιφέρεια της Αττικής, ώστε να επιλεγεί σε ποια θα λειτουργήσουν τα πρώτα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών.

Ανεπαρκείς υποδομές

Οπως ανέφερε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στο «Βήμα της Κυριακής», σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν σήμερα 12 κέντρα υποδοχής χωρητικότητας 2.200 ατόμων. Η ανάγκη δημιουργίας νέων κέντρων υποδοχής είναι επιτακτική καθώς στην Ελλάδα ο αριθμός των παράνομων μεταναστών προσεγγίζει τις 300.000, όταν στην Ιταλία, όπου ο αριθμός τους είναι σημαντικά μικρότερος, λειτουργούν ήδη 128 κέντρα υποδοχής. Ωστόσο, προσθέτει ο ίδιος αξιωματικός, «αντιμετωπίζουμε ήδη τεράστια προβλήματα στη δημιουργία στρατιωτικών κέντρων κράτησης λαθρομεταναστών» αφού, όπως εξηγεί, στον Ασπρόπυργο, όπου υπήρχε αυτός ο κλειστός χώρος των επονομαζόμενων ολυμπιακών φυλακών μέσα στο... δάσος και μακριά από κατοικημένη περιοχή, οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων ήταν σφοδρότατες.

Μας έλεγαν ότι προτιμούν να δημιουργηθεί εκεί κέντρο εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής! Το ίδιο συμβαίνει ήδη και με τα στρατόπεδα που έχουν ήδη προταθεί. Μάλλον θα πρέπει να είμαστε ευτυχείς αν φτιάξουμε έστω κι έναν χώρο παραμονής λαθρομεταναστών, σε παλιό στρατόπεδο.
Εχουμε φτάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε να φτιάξουμε... “χωριό λαθρομεταναστών” σε μια απομονωμένη έκταση του Δημοσίου, με προκάτ σπίτια. Κάτι δηλαδή σαν οικισμό... σεισμοπαθών».

Ενα άλλο ζήτημα αφορά την αποτελεσματικότητα στις επιχειρήσεις-«σκούπες» στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ως τώρα κάθε ημέρα προσάγονται ή συλλαμβάνονται περίπου 300-500 αλλοδαποί, οι οποίοι οδηγούνται είτε σε κρατητήρια αστυνομικών τμημάτων ή στη Διεύθυνση Αλλοδαπών ή στο Αυτόφωρο. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει η ίδια και χειρότερη στο κέντρο της Αθήνας. Ο ρυθμός εισόδου λαθρομεταναστών είναι σχεδόν δεκαπλάσιος του αριθμού των προσαχθέντων ή απελαθέντων.


Οι δουλέμποροι


Ταυτόχρονα προβληματική είναι και η μεταχείριση των δουλεμπόρων από τα δικαστήρια, πρόβλημα το οποίο αναμένεται να αντιμετωπιστεί μετά τη μετατροπή και του αδικήματος της μεταφοράς σε κακούργημα. Κάθε χρόνο συλλαμβάνονται περίπου 2.000 δουλέμποροι.


Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Related Posts with Thumbnails