Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για αποτυχία να προστατεύσει πολίτη της. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ECHR) αποφάνθηκε ότι η Τουρκία αρνήθηκε σε μία πολίτη της το «δικαίωμα στη ζωή» επειδή δεν απέτρεψε το φόνο της από τον γαμπρό της και διέταξε την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση. Είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο εκδίδει καταδικαστική απόφαση σε βάρος ενός κράτους επειδή δεν μπόρεσε να προστατεύσει έναν πολίτη του από οικογενειακή βία, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης Οπούζ εναντίον Τουρκίας, η Τουρκία κρίθηκε επίσης ένοχη για παραβίαση της συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα η οποία απαγορεύει τα βασανιστήρια,την απάνθρωπη μεταχείριση και τις διακρίσεις, και διατάχθηκε να καταβάλει το ποσό των 36.500 ευρώ στην αιτούσα της οποίας ο πρώην σύζυγος σκότωσε την μητέρα της,σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ECHR. Οι μισές περίπου γυναίκες στη Τουρκία αντιμετωπίζουν τη βία στο σπίτι τους, ενώ δεκάδες γυναίκες σκοτώνονται κάθε χρόνο σε «εγκλήματα τιμής», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. Η αιτούσα στην υπόθεση ενώπιον του ECHR και η μητέρα της είχαν κατ' επανάληψη ενημερώσει τις αρχές ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο και είχαν ζητήσει προστασία τουλάχιστον τέσσερις φορές μεταξύ των ετών 1998 και 2002 και ένα μήνα πριν η μητέρα της πρώτης πυροβοληθεί και σκοτωθεί.

Η αιτούσα και η μητέρα της υπέστησαν τραύματα επικίνδυνα για την ζωή τους κατά τη διάρκεια αρκετών περιστατικών κακομεταχείρισης από τον πρώην σύζυγο της αιτούσας συμπεριλαμβανομένου ενός κατά το οποίο τραυμάτισε με μαχαίρι την σύζυγό του και για το οποίο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πλήρωσε λίγες εκατοντάδες ευρώ πρόστιμο.
Ο δράστης κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης από τουρκικό δικαστήριο όταν πυροβόλησε την πεθερά του, αφού εκείνη επιχείρησε να μεταβεί σε μία άλλη πόλη με την κόρη της, προστίθεται στην ανακοίνωση του ECHR. Ώστοσο αποφυλακίστηκε επειδή εκκρεμούσε η εκδίκαση έφεσής του με το σκεπτικό ότι διέπραξε τον φόνο για να προστατεύσει την «τιμή» της οικογένειάς του και επανέλαβε τις παρενοχλήσεις της πρώην συζύγου του.

Πηγή: kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Related Posts with Thumbnails