Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Το Αριστείο Μποδοσάκη απονέμεται φέτος στον καθηγητή Βιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Ευάγγελο Ν. Μουδριανάκη

Το Αριστείο Μποδοσάκη, που θεσμοθετήθηκε από το Ίδρυμα Μποδοσάκη με σκοπό την προβολή καταξιωμένων διεθνώς Ελλήνων επιστημόνων, απονέμεται για τέταρτη φορά, την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στο πλαίσιο τελετής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.



Φέτος, το Αριστείο Μποδοσάκη, ύψους
150.000 ευρώ, απονέμεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, κατόπιν εισήγησης της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής στον καθηγητή Βιολογίας και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελο Ν. Μουδριανάκη, για τις πρωτοποριακές μελέτες του επί της δομής της χρωματίνης, την κρυσταλλογραφική επίλυση της δομής του πρωτεϊνικού πυρήνα του νουκλεοσώματος και την ανακάλυψη της ιστονικής πτυχής. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών επιτρέπουν τη βαθύτερη κατανόηση των μοριακών μηχανισμών της ρυθμίσεως των γενετικών πληροφοριών του DNA.

H πρωτοπορία χαρακτήρισε από πολύ νωρίς το επιστημονικό έργο του κ. Μουδριανάκη, από την πρώτη κιόλας εργασία που δημοσίευσε ως δευτεροετής φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Τα ερευνητικά αποτελέσματα των εργασιών του υπόσχονταν να δημιουργήσουν μία νέα μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της αλληλουχίας των βάσεων μέσα στον έλικα του DNA. Την εποχή εκείνη (1962) δεν είχε ερμηνευτεί ο γενετικός κώδικας.
Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins τού απέδωσε το διδακτορικό (Ph.D.) μετά τιμητικών διακρίσεων, και μετά από έξι μήνες τον προσέλαβε ως μέλος του καθηγητικού προσωπικού της σχολής από την οποία είχε μόλις αποφοιτήσει. Ήταν η πρώτη, και μέχρι σήμερα μοναδική, φορά στην ιστορία της Σχολής και ο Δρ. Μουδριανάκης έγινε ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία της αρχαιότερης σχολής Βιολογίας των ΗΠΑ.

Η σημαντικότερη προσφορά των ερευνητικών ευρημάτων της ομάδας του κ. Μουδριανάκη ίσως να είναι η καταλυτική συμβολή της στο αναδυόμενο πεδίο της Επιγενετικής. Η κατανόηση της ακριβούς αρχιτεκτονικής οργάνωσης του πρωτεϊνικού πυρήνα του νουκλεοσώματος άνοιξε το δρόμο σε άλλους ερευνητές για να εστιάσουν και να διερευνήσουν τους ρόλους συγκεκριμένων ατομικών θέσεων της χρωματίνης στην εν γένει ρύθμιση του γονιδιακού δυναμικού.
Σήμερα, και χάρη στις ερευνητικές προσπάθειες πλειάδας ερευνητών, το νέο και πολύ δημοφιλές πεδίο της Επιγενετικής μάς δίνει μία βαθύτερη και ακριβέστερη κατανόηση της έννοιας του γονιδίου και ιδιαίτερα της λειτουργικής ρύθμισής του. Κατ’ επέκταση, το πεδίο της Επιγενετικής μάς υπόσχεται μία νέα πλατφόρμα για προόδους στη βασική έρευνα αλλά και σε εφαρμοσμένους χώρους της Ιατρικής, όπως ο καρκίνος και η διαμόρφωση των νευρικών δικτύων.

Προς τιμήν του κ. Μουδριανάκη, την Τρίτη 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ημερίδα με θέμα: «Μακρομοριακοί Ρυθμιστές του Γονιδιακού Δυναμικού» στην οποία θα μιλήσουν τέσσερις διεθνείς αυθεντίες στο πεδίο της μοριακής βιολογίας του κυττάρου: Gunter Blobel, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1999, Hamilton O. Smith, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, 1978 Carol Greider, Βραβείο Albert Lasker Ιατρικής, 2006,Eric Westhof, Καθηγητής Δομικής Βιολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ
Related Posts with Thumbnails