Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Καταζητούνται άλλοι έξι τρομοκράτες.

Διαφορετική αντιμετώπιση για τους συλληφθέντες και τους καταζητούμενους στην υπόθεση της εξάρθρωσης της οργάνωσης «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς» επεφύλασσε η Ελληνική Δικαιοσύνη.

Με εισαγγελική διάταξη δημοσιοποιήθηκε η ταυτότητα των συλληφθέντων που συνδέονται με τη γιάφκα του Χαλανδρίου, αλλά την ίδια ώρα διέρρευσαν στον Τύπο τα ονόματα άλλων έξι ατόμων για τα οποία εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν λίγες ώρες αργότερα.


Εντυπωσιακή προσαγωγή

Η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής για την μεταφορά των συλληφθέντων στην Ευελπίδων είχε σαφή χαρακτήρα επίδειξης, με τα όπλα ανά χείρας, τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και τις μάσκες στα πρόσωπα των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.

Στο χώρο είχε συγκεντρωθεί ομάδα νεαρών προς υποστήριξη των συλληφθέντων, η οποία και απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ παρόντες ήταν και αρκετοί οικείοι τους.Ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο κατά των τεσσάρων από τους πέντε που προσήχθησαν κατά τις επιχειρήσεις της Τετάρτης. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν τρία κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα για τους Χαρίλαο Χατζημιχελάκη, Εμμανουήλ Γιόσπα, Μυρτώ Παντέλογλου και Παναγιώτη Μασούρα και είναι:

    * συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση
    * προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών
    * έκρηξη από κοινού από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές
    * διακεκριμένες φθορές
    * παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών
    * παραβάσεις του νόμου περί κροτίδων και φωτοβολίδων
    * προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για ιδία χρήση

Οι κατηγορίες αφορούν τις δύο εκρήξεις ωρολογιακών μηχανισμών στις κατοικίες των Λούκα Κατσέλη και Παν.Χηνοφώτη, καθώς έχει ταυτοποιηθεί από τα ευρήματα η σχέση των συλληφθέντων με τις υποθέσεις αυτές.

Και οι τέσσερις αρνούνται τις κατηγορίες και παραμένουν κρατούμενοι.Η υπεράσπιση των τεσσάρων ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να προετοιμάσει τις απολογίες τους, που θα δοθούν την επόμενη Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου ενώπιον της 32ης Τακτικής Ανακρίτριας.

Η πρόοδος των ερευνών ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε συσχέτιση συλληφθέντων και ευρημάτων και με παλαιότερες υποθέσεις από τις επιθέσεις με εμπρηστικούς μηχανισμούς. Κατά συνέπεια θα πρέπει να αναμένεται και δεύτερο «πακέτο» διώξεων και απολογιών.

Η Δικαιοσύνη εξέδωσε τελικά τα εντάλματα σύλληψης για τα έξι ονόματα που ήδη από το πρωί είχαν διαρρεύσει στον Τύπο. Πρόκειται για τους Γεώργιο Νικολόπουλο του Παν., Μιχάλη Νικολόπουλο του Παν., Νταμιάνο Μπολάνο του Λ., Γεώργιο Καραγιαννίδη του Χρ., Ελένη Κοντοπούλου του Ιω. και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη του Ν.

Η καινοφανής αυτή πρακτική δημοσιοποίησης των ονομάτων ατόμων που δεν έχει εκδοθεί ένταλμα εναντίον τους φαίνεται να εντάσσεται στο σχέδιο της Αντιτρομοκρατικής και της ΕΛ.ΑΣ. για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξάρθρωση της οργάνωσης, που κατά τα ευρήματα φαίνεται να είναι η «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς».

Νομικές πηγές από την υπεράσπιση συλληφθέντων για παρεμφερείς υποθέσεις σε ένα πρώτο σχόλιό τους στο ΕΘΝΟΣ Online σημείωναν ότι δεν είναι σαφές εάν η δημοσιοποίηση των ονομάτων είναι σύννομη ή παράνομη, καθώς δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη στην κείμενη νομοθεσία.

Η κίνηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί κατά μία ερμηνεία παραβίαση προσωπικών δεδομένων ή και δυσφήμιση, στην περίπτωση που τελικά δεν υπάρξει ένταλμα, ωστόσο δικαιολογείται από την προστασία του κοινού συμφέροντος.

Χ.Κ.


Πηγή

Με θάρρος
Related Posts with Thumbnails