Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Μέθοδος για αποτελεσματικότερες εξωσωματικές

Μια Βρετανίδα είναι η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι με χρήση μιας νέας μεθόδου εξωσωματικής γονιμοποίησης, η οποία υπόσχεται να χαρίσει τη μητρότητα σε πολύ περισσότερες γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας. Ο Ολιβερ, ο οποίος ήλθε στη ζωή τον Ιούλιο, ήταν το δώρο της... επιστήμης για την 41 χρόνων γυναίκα, η οποία είχε στο ιστορικό της 13 αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η 14η προσπάθεια ήταν όμως και η επιτυχημένη χάρη σε μια τεχνική που αφορά την επιλογή των καλύτερων ωαρίων για γονιμοποίηση με σπέρμα πριν από την εμφύτευσή τους στη μήτρα.



Πατέρας της μεθόδου, που φέρει τον τίτλο συστοιχία συγκριτικού γενομικού υβριδισμού (Αrray Comparative Genomic Ηybridisation - Αrray CGΗ), είναι ο δρ Σάιμον Φίσελ , διευθυντής της Κλινικής Care Fertility στο Νότιγχαμ. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο δρ Φίσελ πριν από μερικούς μήνες στο «Βήμα της Κυριακής» (8 Φεβρουαρίου 2009), λίγο μετά την ανακοίνωση της πρώτης εγκυμοσύνης με εφαρμογή της Αrray CGΗ η οποία οδήγησε τώρα στη γέννηση του Ολιβερ, είχε εξηγήσει ότι η τεχνική του είναι γρήγορη και ακριβής στο να ανιχνεύει βλάβες στα 23 χρωμοσώματα του ωαρίου που εμπλέκονται σε αποβολές και σε γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου.

Τα υγιή ανθρώπινα κύτταρα έχουν 46 χρωμοσώματα, 23 εκ των οποίων κληροδοτούνται από τον κάθε γονέα. Προτού ένα ωάριο γονιμοποιηθεί, αποβάλλει μέρος του γενετικού υλικού του ώστε να αφήσει χώρο για τα 23 πατρικά χρωμοσώματα που φέρει το σπερματοζωάριο. Το υλικό που υφίσταται «έξωση» μεταφέρεται σε μια δομή του ωαρίου που ονομάζεται πολικό σωμάτιο, η οποία αποτελεί «καθρέφτη» σχετικά με το τι συμβαίνει στο ωάριο.

Η Αrray CGΗ ελέγχει τα χρωμοσώματα του πολικού σωματίου χωρίς να παρεμβαίνει στο DΝΑ του ίδιου του ωαρίου. Οι ειδικοί με ένα λέιζερ ανοίγουν μια μικρή οπή στην άκρη του ωαρίου όπου και βρίσκεται η συγκεκριμένη δομή και με μια πιπέτα «ρουφούν» το πολικό σωμάτιο. Αναλύοντας τα χρωμοσώματα του πολικού σωματίου μπορούν άμεσα να έχουν εικόνα σχετικά με πιθανές χρωμοσωμικές ανωμαλίες του ωαρίου στο οποίο ανήκει. Ετσι, με βάση τη συγκεκριμένη γνώση χρησιμοποιούνται μόνο ωάρια με τον σωστό αριθμό χρωμοσωμάτων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα. Η μέθοδος μπορεί όμως να εφαρμοστεί και στο γονιμοποιημένο ωάριο.

Oπως είχε χαρακτηριστικά τονίσει ο ειδικός μιλώντας στο «Βήμα», η μέθοδος υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά επίτευξης εγκυμοσύνης και να μειώσει τον αριθμό των αποβολών. «Σήμερα τα ποσοστά επιτυχίας της ΙVF κυμαίνονται γύρω στο 30% και φθάνουν το 40% μόνο στις καλύτερες κλινικές.Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον το 60% των κύκλων εξωσωματικής αποτυγχάνει. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την αποτυχία παίζει πολλές φορές το ωάριο που χρησιμοποιείται για τη γονιμοποίηση- εκτιμάται ότι το ωάριο ευθύνεται ως και για το 85% των χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου. Αν μπορούμε να επιλέγουμε τα υγιή ωάρια, θα έχουμε αύξηση των ποσοστών επιτυχίας της εξωσωματικής».

Τώρα, μετά την ανακοίνωση της γέννησης του Ολιβερ, ο δρ Φίσελ ανέφερε πως «αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο σε ό,τι αφορά την κατανόηση τού γιατί πολλές γυναίκες δεν καταφέρνουν να μείνουν έγκυοι». Στην περίπτωση του μικρού Ολιβερ η μητέρα του παρήγαγε οκτώ ωάρια εκ των οποίων μόνο δύο προέκυψε ότι ήταν χρωμοσωμικώς φυσιολογικά. Το ένα εξ αυτών οδήγησε στη γέννηση του παιδιού.

Μετά τη σύλληψη του Ολιβερ ακολούθησαν άλλες πέντε κυήσεις με χρήση της μεθόδου σε 20 γυναίκες συνολικά. Ολες οι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε πολλαπλούς αποτυχημένους κύκλους εξωσωματικής και έτσι το ποσοστό επιτυχίας, της τάξεως του 25%, θεωρείται ικανοποιητικό σύμφωνα με τον δρα Φίσελ. «Αυτές οι γυναίκες δεν είχαν πιθανότητες άνω του 10% για την επίτευξη εγκυμοσύνης».

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Related Posts with Thumbnails